În ultima perioadă, tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie persoanelor care sosesc din România. Unele, în schimb, interzic complet accesul românilor. Este vora despre Cipru, Lituania, Finlanda și Danemarca.

În alte zone se impune măsura izolării: Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Estonia, Letonia și Elveţia.

Elveția impune carantină de zece zile la domiciliu chiar şi pentru persoanele care prezintă un test negativ.

Condiţiile diferă de la caz la caz şi sunt detaliate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe.

În Grecia (indiferent de modalitate de intrare, pe cale rutieră sau aeriană), Austria, Ungaria, Rusia, Slovacia, prezența românilor este permisă doar odată cu prezentarea unui rezultat negativ al testului COVID-19.

Recent și Cehia a introdus România pe „lista roşie” a ţărilor cu risc epidemiologic înalt, astfel că persoanele ce călătoresc din România în Cehia trebuie să îşi notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, la Direcţia de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă) şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

Şi Belgia a modificat, de la 1 august, condiţiile de călătorie pentru persoanele ce sosesc din România. Persoanele care vin din anumite zone ale ţării noastre trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

24 de judeţe au fost incluse de autorităţile belgiene pe lista roşie:
Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu);
Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea);

Sud-Muntenia (Arges, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman);

Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea).

Și Slovenia a decis să introducă România pe lista roşie şi să impună 14 zile de izolare, la hotel sau în altă locaţie desemnată, pentru persoanele sosite din ţara noastră.

Iar Italia a prelungit, până pe 9 august, restricţiile aplicate persoanelor ce vin din România şi Bulgaria, acestea fiind obligate să se izoleze la domiciliu pentru 14 zile.

Articolul precedentReguli noi pentru acordarea de concediu medical celor care se află în carantină și izolare
Articolul următorPrecizări ale Registrului Auto Român referitor la dotarea autovehiculelor cu panouri despărțitoare la interior