În cadrul campaniei județene de prevenire a violenței domestice „Înțelepciunea nu are nevoie de violență!”, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, respectiv din cadrul Serviciului de Ordine Publică, cu sprjinul Primăriei Bogdănești, au desfășurat o activitate cu caracter preventiv pe raza localității Bogdănești.

În cadrul activității s-a pus accent pe importanța protejării familiei, fiind prezentate diferite cazuri de violență domestică, efectele negative ale acestora asupra dezvoltării copilului.

Polițiștii au adresat recomandări preventive și informări cu privire la riscurile la care se expun în momentul comiterii de infracțiuni asupra unui membru de familie, precum și la mijloacele de protecție la care pot apela victimele acestor infracțiuni.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost instruite peste 50 de persoane, locuitori ai comunei, polițiștii oferind pliante referitoare la legislația existentă în domeniul combaterii violenței domestice, la reglementările legale privind emiterea ordinului de protecție și a ordinului de protecție provizoriu, precum și la modalitățile de sesizare a organelor competente.

Totodată, acestora le-au fost aduse la cunoștință cauzele care pot determina apariția infracțiunilor de violență domestică, tipurile de violență care cad sub incidența acestui tip de  infracțiune, pașii pe care victima trebuie să îi urmeze, precum și drepturile acesteia.

Campania va continua până la data de 31 august 2019 și are ca scop informarea populației din mediul urban și rural cu privire la riscurile la care se supun în momentul comiterii de infracțiuni asupra unui membru de familie și la mijloacele de protecție la care pot apela victimele acestor infracțiuni.

Violența poate duce la emiterea ordinului de protecţie  prin care  instanţa de judecată sau polițistul poate dispune:

  • evacuarea agresorului din locuinţa comună, chiar dacă el este proprietarul ;
  • interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite locuri, zone, destinaţii pe care persoana protejată le frecventează periodic ;
  • interzicerea oricărui contact cu victima, inclusiv telefonic, prin corespondenţă ;
  • obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute ;
  • încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinței acestora ;
  • obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau recomandarea luării unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire.
Articolul precedentDiplomă de Excelență pentru Fanfara Rotaria la Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”
Articolul următorAtelierul de pictură a Muzeului vasluian a intrat în vacanță