E adusa din nou în atenția publica utilizarea canabisului în scop medical. Proiectul de lege, care stă de ani buni la sertar, a fost pus pe ordinea de zi a parlamentarilor. Momentan, în comisiile de specialitate, parlamentarii susțin ca sunt șanse sa treacă acest proiect pentru că există consens politic. Practic, toate partidele au dat asigurări ca vor vota. La discuții a fost invitată și Alexandra Cârstea, o tânără care și-a pierdut mama în urmă cu 4 ani, bolnavă de cancer. Femeia a povestit cum făcea rost „pe sub mana” de canabis pentru mama sa pentru a-i mai alina durerea. 

„Motivatia mea principala a fost acest testament pe care mi l-a lasat mama mea, dorinta ei nemarginita de a ajuta alti pacienti inca de cand traia si sutele, miile daca e posibil in toti acesti ani de pacienti care m-au cautat si ma cauta permanent pentru a ma incuraja sa lupt alaturi de ei. Acest demers intr-adevar, eu l-am inceput din frustrare, multa durere, pentru ca eram deja informata, pentru ca deja vazusem efectele benefice ale canabisului pe mama mea, din pacate, procurat ilegal”, a declarat Alexandra Carstea președinte Asociația „Victoria”.

Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria”, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora – a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări. Politicienii susțin ca exista consens de aceasta data.

„Legea canabisului, asa cum a spus colega mea (….) vine sa completeze planul national de combatere a cancerului, cu partea de calitate a vietii pentru pacientul la care nu mai avem solutii cu medicamente clasice”, a aratat deputatul Emanuel Ungureanu.

„Vom avea in scurt timp si un raport preliminar de la Comisia de aparare. Cred ca fiecare dintre aceste comisii va trebui sa isi transeze deficientele care le regaseste in proiectul de lege si la urma Comisia de sanatate va da un raport preliminar”, a spus deputatul Nelu Tataru.

Legea a fost inițiată din 2019. A fost adoptata tacit de senat, fără dezbateri, și urmează acum sa ajungă la vot în plen la camera deputatilor. În ue sunt mai multe tari care au legalizat canabisul în scopuri medicale, printre care Italia sau Cehia. 

Articolul precedentDrama familiei care trăiește într-o casă de lemn veche de 100 de ani, cu pereții putreziți
Articolul următorSĂRBĂTOARE 14 martie – Un mare sfânt este pomenit astăzi – Zi de POST