O lege iniţiată de parlamentarii PSD, care vizează creşterea rolului gospodăriei ţărăneşti în agricultura românească, a trecut de votul final al Legislativului. În urma acestei legi, fermierii se pot asocia într-un sistem cooperatist.

Ministrul Agriculturii, deputatul PSD Olt Adrian Chesnoiu, care se numără printre iniţiatori, spune că legea reprezintă un pas important pentru dezvoltarea satului românesc.

„Salut adoptarea de către Parlament a inițiativei legislative privind creșterea rolului gospodăriei țărănești în agricultura românească. Prin proiectul de lege privind cooperația agricolă, pe care l-am inițiat alături de colegii mei social democrați, facem un pas important pentru dezvoltarea satului românesc”, a declarat Chesnoiu.

El a adăugat că produsele autohtone vor ajunge mai uşor pe mesele românilor.

„Sprijinim micii producători din satul tradițional să își valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le obțin cu multă trudă și pricepere din cultivarea pământului sau creșterea animalelor. Gospodăria țărănească trebuie să fie ajutată pe deplin să se integreze în lanțul comercial, iar produsele de calitate să ajungă pe mesele românilor”, a conchis ministrul Agriculturii.

Pentru a putea beneficia de toate avantajele naționale și europene, statul trebuie să sprijine înființarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri:

cooperative agricole de servicii;
cooperative agricole de achiziții şi vânzări;
cooperative agricole de procesare;
cooperative agricole de manufacturiere şi mică industrie în agricultură;
cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale;
cooperative agricole, care pot desfăşura, în comun, activităţile prevăzute la punctele a) și e);
cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă;
alte tipuri, formate cu respectarea legii.

Cooperativa agricolă este formată din:

Membri cooperatori fondatori;
Membri cooperatori acționari;
Membri cooperatori asociaţi.

Președintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori şi este de drept președintele consiliului de administrație. Uniunea de ramură se înființează prin asocierea voluntară a unui număr de cel puțin 5 cooperative agricole, care au același domeniu de activitate.

Facilitățile acordate pentru înființarea cooperativelor agricole constau în:

Scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează și/sau produc/comercializează material genetic și/sau au activitate de creştere și/sau activitate de reproducţie:
pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate
pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate

Scutirea de la plata impozitului pe profit pentru cooperativele de achiziţii şi vânzări, de procesarea produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru:

– primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate;

– 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro;

Scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producția valorificată prin/către întreprindere;

Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă;

Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative.

În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii, conform prevederilor Codului fiscal.

Articolul precedentTop căutări pe Google în 2021. Ce vor să afle românii de pe internet
Articolul următorExpoziţia „Spirit Românesc” îi așteaptă pe bârlădeni, sâmbătă, 11 Decembrie