În vederea asigurării expertizei profesionale necesare dezvoltării localităților,  Ministerul Dezvoltării a supus dezbaterii publice primul proiect de lege ce transpune reformele asumate de către minister în PNRR – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

„Fără un expert în urbanism, orașele nu se pot dezvolta adecvat, planificat, în baza unui plan urbanistic. În același timp, experiența profesională în achiziții publice este necesară pentru localități în vederea atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltare, dar nu toate localitățile din România au astfel de profesioniști. Propunerea noastră prevede posibilitatea ca administrațiile locale să coopereze în aceste domenii și ca un secretar general să profeseze în mai multe autorități locale”, a subliniat ministrul.

Propunerea legislativă a Ministerului Dezvoltării, care ar aduce modificări la Codul administrativ în vigoare, prevede posibilitatea formării unor consorții de către administrațiile publice locale și  reglementează forma juridică a acestora.

În prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unitățile administrativ-teritoriale este reprezentat de asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI), dar acestea au scopul de a facilita accesarea fondurilor pentru proiectele locale.

În legislația actuală, nu există un mecanism de cooperare și asociere între unitățile administrativ-teritoriale, prin care acestea să se sprijine reciproc, prin intermediul propriului personal, care deține abilitățile necesare exercitării atribuțiilor prevăzute de lege. În prezent, la nivelul administrației publice locale, în special în comune, dar și în unele orașe, chiar și municipii, o deficiență majoră, care persistă de cel puțin un deceniu, este lipsa resursei umane specializate, una dintre principalele cauze ale acestei deficiențe fiind migrarea personalului către sectorul privat.

Prin acordul de asociere într-un consorțiu administrativ, unitățile administrativ-teritoriale care nu dispun de capacitate administrativă la nivel de personal specializat în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege în sarcina acestora mandatează, prin hotărâre a autorităților deliberative, una sau mai multe unități administrativ-teritoriale membre, să le sprijine în realizarea acestor atribuții. Propunerea ar îmbunătăți, astfel, și eficiența serviciilor publice prestate.

Atribuțiile care pot fi exercitate prin intermediul consorțiilor administrative vizează: amenajarea teritoriului; urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții; inițierea și realizarea de investiții în contextul SDTR și PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte); servicii de asistență socială (derularea de anchete sociale, protecția copilului etc.); servicii juridice; derularea de achiziții publice; servicii financiare, control financiar preventiv (CFP); servicii de gestiune a resurselor umane; administrarea taxelor și impozitelor locale etc.

Articolul precedentBani de la Ministerul Dezvoltării pentru județele din Moldova
Articolul următorCozonac tradițional. Rețeta lui chef Scărlătescu – secretul unui cozonac pufos