La Vaslui a avut loc o întâlnire cu membrii comisiilor de dialog social și civic din județele Vaslui, Iași și Botoșani și ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi.

În cadrul dezbaterii, cei prezenți au ridicat o serie de probleme pe tema legilor pensiilor și a salarizării.

Ministrul Muncii a precizat că implementarea Legii dialogului social reprezintă o prioritate pentru perioada următoare.

”Am avut discuţii separate cu patronatele şi cu sindicatele, dar şi împreună, pe fiecare amendament, pe fiecare articol în parte. Am mai dat o perioadă de armonizare între patronate şi sindicate, tocmai pentru a preîntâmpina ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la Electrolux, la Satu Mare. Am fost acolo. Nu înţeleg de ce era nevoie de prezenţa ministrului pentru ca cei de acolo să se poată aşeza la masa dialogului şi să poată fi un dialog onest în ambele sensuri. De aceea, avem nevoie de această lege a dialogului social, de aceea şi solicitarea preşedintelui Dragnea s-o implementăm într-un termen cât mai scurt, dar să ne luăm atâta timp cât este necesar. Să nu ne grăbim şi să măsurăm de zece ori şi să tăiem o dată, aşa cum spunem noi, românii”, a declarat ministrul Marius Budăi.

O altă prioritate pe agenda Ministerului Muncii este adoptarea unei strategii naţionale a forţei de muncă, având în vedere că România, ca toate statele europene, se confruntă cu o criză a forţei de muncă: ”Cred că provocarea principală pentru noi, cei care acum suntem la guvernare, este asigurarea, discuţia şi implementarea unei strategii naţionale a forţei de muncă. E o chestiune pe care ne-o propunem pentru următorii ani. Începând de săptămâna viitoare voi avea întâlniri succesive, începând cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi ulterior cu alte patronate şi cu sindicatele, pentru a elabora o strategie care să fie într-adevăr în avantajul nostru”.

La dezbatere a fost prezent şi deputatul de Vaslui Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de Muncă din Cadrul Camerei Deputaţilor, care a vorbit despre modul de calcul al pensiilor şi salariilor şi despre sporurile acordate anumitor categorii profesionale, răspunzând, totodată, întrebărilor referitoare la anumite inechităţi prezente încă în legislaţia românească, semnalate de reprezentanţii sindicatelor.

Invitați la discuții au mai fost deputatul Irinel Stativă, senatorul Gabriela Crețu, președintele CJ, Dumitru Buzatu, și prefectul județului Iași, Marian Șerbescu.

Întâlnirea a fost organizată de prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei Popica.

”Apreciez faptul că domnul ministru a dat curs invitației noastre. Această întâlnire a fost de bun augur, fiindcă problemele ridicate în cadrul întâlnirii au sau vor avea o rezolvare. Mare parte din solicitările sindicatelor au fost preluate de invitații noștri și vor fi puse în discuție atât la Guvern, cât și în Parlament, pentru a fi găsite soluțiile legale”, a conchis prefectul.

FOTO

Articolul precedentCampanie anti-tutun, alcool și substanțe psihotrope
Articolul următorPuiești. Căruță izbită în plin de un autoturism