În aceste zile, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui participă cu expoziția ”Lutul Plămădit” la Museum Fest, ediția a doua, eveniment național organizat de Muzeul Județean Buzău.

Promovarea și valorificarea expozițională a patrimoniului muzeului vasluian care ilustrează etapele de evoluție a ceramicii din arealul județului Vaslui are ca scop cunoașterea de către publicul vizitator din țară a bogăției și diversității obiectelor din lut pe care le deține Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

De altfel, în arealul etnografic al actualului județ Vaslui se poate observa o tradiție îndelungată și permanentă a meșteșugului ceramicii – care poate fi pus în legătură cu momentele importante ale vieții omului: nașterea, căsătoria și moartea.

”Faptul că muzeul vasluian participă și la cea de a II-a ediție a acestei manifestări cu caracter național Museum Fest este cu atât mai onorant, cu cât la această activitate participă majoritatea muzeelor din țară. De-a lungul evoluției societății umane, simbolismul lutului – ca materie plămădită armonios – a fost corelat cu dezvoltarea culturii materiale și spirituale. Ceramica, prin plasticitatea formei și ornamentele sale reprezentative, a însoțit omul în tradițiile și rânduielile vieții sale de zi cu zi”, a precizat Ramona Mocanu, directorul instituției muzeale vasluiene.

FOTO

Articolul precedentCei 12 Maeștri de la Liga de Est Vaslui
Articolul următorBronz pentru LPS Vaslui la handbal, juniori 1