Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Eventera Iași vă invită în perioada 3-14 aprilie 2019 într-o călătorie prin lumea simțurilor în Expoziția interactivă de știință „Laborator 2.0”.

Expoziția este organizată în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Ea își propune să le ofere acestora o experiență educațională non-formală care să-i provoace și să le deschidă simțurile pentru știință.

Astfel, în perioada 3-14 aprilie 2019, din oră în oră, în intervalul orar 9:00-17:00, vă invităm să descoperiți știința prin intermediul simțurilor. În zona de biologie se va prezenta funcționarea organelor de simț și se va analiza, pe baza unei instalații interactive, modul cum funcționează creierul.

Pentru că o mare parte din zona de biologie este dedicată testării simțurilor, acestea se vor observa prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, apoi – prin ochii unei pisici sau chiar ai unei albine – va fi testat simțul tactil cu ajutorul cutiilor senzoriale. Tot prin jocuri senzoriale vom testa și simțurile olfactiv și pe cel auditiv.

După ce va fi sesizat modul în care simțurile ne ajută să ne adaptăm și să reacționăm în mediul în care trăim, călătoria senzorială în Expoziția „Laborator” 2.0 va continua cu zona de fizică.

Aici vom explora fenomene din optică și acustică. Vom afla ce reprezintă undele electromagnetice, apoi ne vom concentra pe lumina vizibilă, pe care o trecem prin tot felul de fenomene: reflexie, refracție, dispersie sau polarizare. Aici vom face curcubeie, vom îmbina puzzle-uri cu oglinzi sau vom îndoi creioane în apă. Tot în zona de fizică vom vedea invizibilul cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar și matematica prin figurile lui Lissajous.

În altă ordine de idei, într-o eră dedicată evoluției tehnologice, copiii simt de la vârste foarte mici presiunea și stresul vitezei. Pentru a ne regăsi echilibrul este nevoie să simplificăm lucrurile și să fim mai atenți la simțuri. Simțurile ne ajută să explorăm lumea înconjurătoare și să ne adaptăm acesteia. Ele mai au un rol: acela de a da gust, culoare și echilibru vieții noastre.

Totodată, în Expoziția interactivă „Laborator” 2.0 ne propunem să deschidem simțurile pentru a explora știința, facem corelații, răspundem la întrebări și ne bucurăm de curiozitatea noastră și cea a copiilor.

Această expoziție a fost organizată anul trecut în Iași, în incinta Muzeului de Știință și Tehnică „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iași, în Timișoara, în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, precum și în Arad, în cadrul Complexului Muzeal Arad, unde a atras peste 15.000 de vizitatori.

Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfășoară din oră în oră, în intervalul orar 9:00-17:00.

Articolul precedentÎntreruperi de curent pentru șase localități din județul Vaslui în perioada 3- 5 aprilie
Articolul următorCSM FC Vaslui se menține în fotoliul de lideră a ligii a patra