KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, putând organiza după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Duminică 18 septembrie începe cea de-a opta ediție a programului european KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar O nouă direcție/ A new shift (Jindřich Andrš, Republica Cehă, 2020).

„Tomas locuiește în zona industrială a orașului Ostrava. Viața lui liniștită este tulburată de închiderea minei Paskov, unde a lucrat peste 20 de ani. Așa că se vede nevoit să-și schimbe radical viața: după ce termină un curs de programare dificil, descoperă că abilitatea de a scrie cod nu este suficientă; mai dificilă este însăși intrarea pe piața muncii. Dintr-o dată, Tomas primește un răspuns pozitiv și se angajează ca programator la o companie IT. Acum, el stă într-un birou cu aer condiționat, în fața unui ecran, scriindu-le email-uri colegilor de lângă el. Urmează întâlniri, ședințe de informare și de brainstorming. Este momentul ca Tomas să-și pună o întrebare neplăcută. Ce a pierdut?”

Proiecția va avea loc la sediul central al muzeului, din str. Vasile Parvan nr. 1, începând cu ora 11.30.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentProiect: Înființarea Băncii de Dezvoltare a României, cu scopul de a facilita accesul la finanțare pentru IMM-uri și investiții strategice
Articolul următorȘantajist din Bârlad, condamnat la 9 luni de închisoare în județul Brașov