Școala ”Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad a pus în practică un proiect unic în zona Moldovei.

Chipuri de oameni, care au contribuit la formarea României de astăzi, se regăsesc pictați pe pereții acestei unități gimnaziale.

Inițiativa aparține unui grup de profesori, coordonați de Cornel Pleșu, care au ținut să marcheze Centenarul Marii Uniri într-o manieră originală.

Burebista, Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și Regele Carol și-au făcut loc pe holul de la etajul 1.

Creațiile aparțin pictorului Constantin Mardare, care a readus la viață pe o suprafață de peste 20 mp chipurile oamenilor care au făcut ceva pentru România.

”Personajele sunt inspirate după Valentin Tănase și am lăsat frâu liber imaginației. Dacă ar fi în fiecare an această sărbătoare, copiii ar redescoperi istoria și oamenii valoroși. Pe vremea mea exista acea revistă, “Cutezătorii”, pe care o așteptam cu emoție să apară și credeam că suntem eroi. Și copii de astăzi au nevoie de eroi, iar această pictură murală sper să își atingă scopul: acela de a-și dori să fie precum personajele pictate. E un alt mod de a ne cunoaște valorile și istoria. Sper să îi stimuleze să își cunoască istoria. E bine ca acest exemplu să fie preluat de alte școli pentru a le dărui copiilor șansa de a fi eroi”, a declarat pictorul Constantin Mardare.

Pictura a fost realizată și pentru a puncta aniversarea a 64 de ani de existență a Școlii ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.

Articolul precedentFOTO: Junioarele 3 de la LPS Vaslui au sărbătorit Centenarul pe teren
Articolul următorMaraton de manifestări culturale dedicate Centenarului la Vaslui