Zilele trecute a avut loc, la sediul Consiliului Județean Suceava, o primă întâlnire între reprezentanții MIPE și 17 beneficiari care primesc finanțare pentru restaurarea de obiective precum și cu viitori beneficiari din regiunea de Nord-Est, ale căror obiective au fost selectate în cadrul ultimului apel încheiat la începutul acestui an. Au luat parte reprezentanții a 7 mănăstiri, 6 biserici de lemn și 3 sate incluse în ruta satelor cu arhitectură tradițională. Valoarea proiectelor ce au ca obiect restaurarea de obiective se ridică la suma de 29,3 milioane euro cu TVA.

„Programul România Atractivă, finanțat din PNRR, este cel mai amplu demers pentru a pune pe harta europeană valorile culturale ale României. Aici nu este inclusă doar restaurarea a peste 240 de monumente istorice și case tradiționale, ci și promovarea a 700 de clădiri istorice, mănăstiri, biserici de lemn, castele, castre romane, cetăți, sate tradiționale dar și a gastronomiei românești la scară largă, atât la noi în țară cât și în Europa. Ne propunem prin cele 12 rute turistice atragerea mai multor turiști, crearea de noi locuri de muncă și valorificarea potențialului localităților unde se află aceste valori.”, a transmis doamna secretar de stat Csilla Hegedüs.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate aspecte privind o abordare unitară a implementării proiectelor și au fost discutate probleme punctuale întâmpinate de beneficiari până în prezent.

De asemenea, a fost vizitat Castelul Sturdza de la Miclăușeni, unul dintre obiectivele selectate în apelul 3 ce urmează să beneficieze de finanțare în vederea restaurării.

Castelul ridicat de George A. Sturdza și soția sa Maria la sfârșitul secolului XIX este o bijuterie arhitecturală construită în stil neogotic, simbol al nobilimii românești care a contribuit la modernizarea principatelor române la sfârșitul secolului XIX – început de secol XX. În prezent castelul, aflat acum în proprietatea Mănăstirii Miclăușeni, se află într-o stare avansată de degradare, însă restaurarea sa va crea un reper turistico-cultural important în regiunea de la granița dintre județele Iași și Neamț. Valoarea investiției se ridică la 4,5 milioane euro cu TVA.

Prin proiectul România Atractivă se vor promova obiectivele din cadrul celor 12 rute turistice/culturale, atât prin mijloace digitale, cât și prin marcarea și semnalizarea corespunzătoare la nivel local, iar promovarea se va realiza atât online, cât și offline la nivel național și internațional. Obiectivul acestui proiect este de a crește vizibilitatea, cât și atractivitatea destinațiilor turistice selectate pe termen mediu și lung, atât prin creșterea circulației turistice, cât și dezvoltarea turismului în localitățile selectate, fapt ce va conduce la dezvoltarea economică și creșterea calității vieții locuitorilor din respectivele zone. La nivel național urmează să fie promovate 273 de obiective / situri incluse în cele 12 rute turistice / culturale, iar 382 obiective vor face obiectul restaurării.

Pentru regiunea de Nord-Est vor fi promovate 13 biserici de lemn, 21 de mănăstiri, 3 sate cu arhitectură tradițională și 4 obiective din ruta Traseul gastronomiei tradiționale, în valoare totală de 1,5 milioane euro cu TVA, ceea ce reprezintă 15,8% din valoarea totală a contractului de promovare.

 

Articolul precedentPlățile pentru proiectele POR și POCA 2014-2020, reluate din 20 martie
Articolul următorPerioadele de depunere pe apelurile privind echipamentele digitale și laboratoarele inteligente pentru unitățile de învățământ au fost prelungite!