Mucenicii se pregătesc de obicei pe 9 martie, când se face poemnirea celor 40 de mucenici din Sevastia.

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici are loc pe 9 martie, conform calendarului creștin ortodox. În această zi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de mucenici care s-au jertfit pentru credința creștină în anul 320.

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici se suprapune cu Moșii de primăvară, zi ce semnifică începutul anului agricol. Se spune că Mucenicii marchează sfârșitul Babelor, zilele de 1-9 martie, în care vremea este capricioasă. Odată cu sărbătoarea celor 40 de Mucenici, primăvara își va intra în drepturi, iar vremea se va încălzi din ce în ce mai mult. 

De Moșii de primăvară sau în ziua celor 40 de mucenici se prepară mucenicii, în zeamă – mucenicii muntenești sau cei pufoși la cuptor – mucenicii moldovenești. Mucenicii sunt împărțiți rudelor, vecinilor sau oamenilor sărmani, pentru a-l da ca pomană pentru amintirea celor morți.

Iată două rețete pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești.

REȚETĂ Mucenici moldovenești. Ingrediente
 
Ingrediente aluat
500 g făină, drojdie, 120 ml apă caldă, 150 g zahăr tos, ulei, 1 linguriță de sare.
Ingrediente sirop
300 ml apă, 1 plic zahăr vanilat, 1 esență de rom sau apă de trandafiri, 150 g zahăr tos, coajă de lămâie.
Se pregătește și miezul de nucă măcinat
Mucenici moldovenești. Mod de preparare
Mod de preparare sirop
Punem într-un vas 300 ml apă, adăugăm 150 g zahăr tos, esență de rom sau apă de trandafiri și le lăsăm la fiert până obținem un sirop. Siropul îl lăsăm la răcit, apoi adăugăm coaja unei lămâi dată pe răzătoare.
Mod de preparare mucenici
Punem într-un castron făină, iar în mijlocul făinii adăugăm drojdia, zahărul tos, sarea, apă și începem să frământăm compoziția timp de 20 minute.
Lăsăm aluatul în castron, îl acoperim cu un prosop și îl punem la dospit într-un loc cald, vreme de 45 minute.
Din aluatul dospit se modelează opturi de mărime potrivită și se lasă să crească. Înainte ca mucenicii să fie introduși în cuptor, trebuie să-i ungem cu o pensulă înmuiată în apă în care am dizolvat un plic de zahăr vanilat.
***Până ce mucenicii sunt scoși de la cuptor, este nevoie de miere și miez de nucă măcinat.
După ce mucenici iau fost unși, se pun la cuptor. Când sunt îndeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor și îi afundam unul câte unul, cu ajutorul spumierei în siropul aromat. După ce îi insiropăm, îi ungem cu miere și presăram peste ei nuca măcinată.
Poftă bună!
 
REȚETĂ Mucenici moldovenești. Ingrediente
 
Ingrediente pentru aluat

 500 g făină
 250-300 ml apă
 25 g drojdie
 1/2 linguriţă de sare
 3-4 linguri ulei
 1 lingurita zahăr

Ingrediente sirop și miere și nucă

1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată

Ingrediente sirop

 400 ml apă
 5 linguri zahăr
 esenţe după gust

Mucenici moldovenești. Mod de preparare

Pentru aluat, amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, una de făină și puțină apă caldă. Se lasă drojdia să lucreze pentru 10 minute. Mai apoi, se adaugă maiaua peste făină și pune sare, apă și ulei. Se frământă totul până când aluatul începe să se desprindă de vas. Dacă aluatul e prea moale, se mai adaugă apă caldă și puțin ulei.

Se  lasă aluatul la dospit pentru 25 de minute. După ce a dospit, se împarte aluatul pentru mucenici în 12 bucăți. Se împletește fiecare bucată de aluat sub formă de opt și se așază mucenicii pe o tavă tapetată cu puțină făină. Mucenicii se coc timp de 25 de minute sau până când se rumenesc suficient.

După ce sunt copți urmează însiroparea. Se ung mucenicii cu miere și se presară nucă peste ei din belșug. Se lasă mucenicii să se înmoaie. După aceea sunt numai buni de servit.

Poftă bună!

Sursa: crestinortodox.ro

Articolul precedentCele mai INSUPORTABILE mirosuri din lume. Rezultatul testului este SURPRINZĂTOR
Articolul următorCea mai eficientă dietă de slăbit. Topeşte rapid 20 de kg