Un număr de 12 stații de autobuz din municipiul Bârlad vor fi dotate cu panouri de afișaj electronic, în urma unei investiții în valoare de 129.550 lei. Primăria Bârlad a folosit pentru această achiziție banii rămași drept garanție de la fostul operator de transport, firma Vertrantis.
Municipalitatea însă a preferat să nu comunice acest lucru contribuabililor, în mod direct, deși au trecut mai bine de două săptămâni de la tranzacție.
În scurt timp, autobuzele din Bârlad vor putea fi urmărite în timp real, în sensul că va exista posibilitatea pentru călătorii care folosesc transportul în comun să știe în cât timp va ajunge autobuzul în stație. Cel puțin așa reiese din ultima achiziție făcută de administrația locală, care a cheltuit 129.550 lei ( aproximativ un miliard și trei sute de milioane lei vechi) pe 12 panouri cu afișaj electronic și un server de management.
Cele 12 panouri au costat 7050 lei/bucata, iar pentru serverul de management administrația a plătit suma de 44.950 lei. Accesoriile pentru dotarea stațiilor de autobuz, au fost achiziționate de la o firmă din județul Călălași, respectiv S.C. Lumirom Top Light S.R.L. .
Panourile au dimensiuni exterioare de 740 x 240 x 74 mm, afișaj electronic structurat pe două rânduri, caractere simultane în număr de șase, vizibilitate de la 30-40 m.
Până în acest moment, nimeni din cadrul Primăriei Bârlad nu a putut să ne ofere informații suplimentare legate de modalitatea de funcționare a acestor panouri și anume dacă între ele și autobuzele Unistil, există compatibilitatea tehnică de comunicare pentru a permite afișajul în timp real, implicit timpii de așteptare.
La data documentării acestui material, în interiorul primăriei Bârlad, păreau că știu despre această tranzacție doar două persoane (excludem aici primarul, n-am vrea să credem că fost omis de pe lista scurtă), ambele plecate în concediul de odihnă. De ce nu s-a adus la cunoștința publicului această investiție, din moment ce este perfectată ca fiind încheiată încă din data de 04 iunie 2019, nu am reușit să aflăm, deși suma cheltuită pe acest segment este una destul de însemnată, cu atât mai mult că ea provine din garanțiile unei societăți care a reziliat contractul de concesionare a transportului în comun.