Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat un simpozion în care s-a vorbit despre rolul Uniunii Europene în contextul actual, ținând cont că  România a preluat preşedinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

”Acest simpozion îşi propune să evidenţieze rolul pe care Uniunea Europeană îl are în dezvoltarea economică, socială şi culturală acelor 28 de ţări membre. Am organizat acest eveniment pentru a menţiona momentul important al preluării de către ţara noastră a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene şi rolul pe care îl joacă România la nivel decizional în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Ramona Mocanu, directorul Muzeului vasluian.

Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iaşi, a vorbit despre formarea şi evoluţia Europei şi a Uniunii Europene, menţionând, în context, că a vorbi despre Europa ”într-o perioadă în care asistăm la un cumul de crize, este provocator”.

”Ideea de Europă este o idee veche, ea vine din mitologie ca şi denumire şi, fireşte, de-a lungul timpului au existat mai multe formule de agregare la nivel continental. Unele s-au făcut în numele unei idei imperiale, ceea ce a fost Pax Romana, Europa civilizată, spre deosebire de Europa barbară, lumea greco-romană spre deosebire de lumea exterioară. A urmat apoi Pax Cristiana, lumea creştină, lumea medievală şi, odată cu marile transformări ale istoriei, cu reforma, ideea de Europă a căpătat treptat un alt conţinut, conţinutul acesta depăşind oarecum sfera confesională”, a declarat prof. dr. Cătălin Turliuc.

În cadrul simpozionului au fost premiate o serie de eseuri scrise de elevii vasluieni.

Articolul precedentAccident cu vasluieni lângă Roman
Articolul următorSporting a pierdut amicalul cu Liești