Parlamentul a votat, miercuri, revocarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Renate Weber. Solicitarea a fost făcută de PNL, USR-PLUS și UDMR. În cerere, coaliția a arătat că Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocată Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat. 

Înaintea votului din plen, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcție a Avocatului Poporului, cu voturile PNL, USR-PLUS şi UDMR.

”Săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului. Până la finalul sesiunii parlamentare va fi numit”, a anunțat după vot liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban. 

Ce i-a reproșat coaliția Avocatului Poporului: 

Cele trei partide din coaliţie au reclamat că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

De asemenea, în cerere se arăta că Avocatul Poporului ”nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi”.

PNL, USR şi UDMR i-au reproșat Avocatului Poporului și ”declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret”.

”În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(…) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare „de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii”, se arăta în document. 

Coaliția a mai acuzat că Weber a încălcat grav Constituţia prin ”acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19”.

Parlamentarii PSD nu au participat la vot și au anunțat că vor ataca la CCR decizia, reclamând ”o execuție”. 

Articolul precedentVești bune pentru elevi! Transportul către școală va fi decontat
Articolul următorPagube însemnate după incendiul de ieri de la Bârlad