Poliţiştii de frontieră vasluieni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, au destructurat o reţea care desfăşura activităţi în sfera contrabandei cu produse din tutun şi care acţiona pe raza judeţelor Vaslui şi Iași.

În perioada septembrie 2018-noiembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui s-au sesizat în legătură cu existenţa şi funcţionarea unei reţele infracţionale care avea preocupări în sfera contrabandei cu ţigări şi care desfăşura activităţi pe raza judeţelor Vaslui şi Iaşi.

În urma documentării cauzei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, având sprijinul colegilor de la Sectoarele Poliției de Frontieră Huși și Berezeni pe anumite segmente ale activităţilor de probaţiune, polițiștii de frontieră au stabilit că rețeaua este formată din nouă persoane, dintre care şase cetăţeni români și trei cetățeni din R. Moldova, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Aceştia au introdus în România, peste râul Prut, cantitatea de aproximativ 33.000 de pachete cu ţigări, în perioada menționată fiind documentate şi realizate capturi intermediare.

Mod de operare

Ţigările erau introduse în România, peste râul Prut, de trei dintre membrii reţelei, toţi bărbaţi de cetăţenie R. Moldova. Acestea erau preluate de doi cetăţeni români, sub coordonarea capului reţelei, cetăţeanul român I.F., în vârstă de 41 de ani şi depozitate, pentru scurte perioade de timp în locaţii din zona de frontieră.  Ulterior, ţigările erau preluate şi transportate de alţi doi membri ai reţelei, tot cetăţeni români, în localitatea Miroslava, sprijiniţi ca antemergători de cei trei cetăţeni R. Moldova, urmând ca ulterior să fie comercializate de un alt membru al reţelei, cetăţean român, pe piaţa neagră din judeţul Iaşi.

În urma unei informaţii deţinute de colegii noştri, potrivit căreia capul reţelei urma să achite o sumă de bani cetăţenilor din R.Moldova pentru ţigările traficate, dar şi pentru realizarea acţiunii şi întregirea probatoriului în dosarul penal, în data de 26.11.2018 s-a organizat şi efectuat prinderea în flagrant a acestora, precum şi punerea în executare a unor mandate de aducere şi ridicarea bunurilor provenite sau folosite în activităţile infracţionale.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 3.000 de pachete cu ţigări de provenienţă R. Moldova, în valoare de 30.000 lei,  trei autoturisme în valoare totală de 50.000 lei, diferite sume de bani în lei şi valută, cinci telefoane şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

Totodată, poliţiştii de frontieră au pus în aplicare zece mandate de aducere la sediul S.T.P.F.Vaslui  în vederea continuării cercetărilor, emise de către ofiţerul de poliţie judiciară, care instrumentează cauza.

In cauza, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de contrabandă, în data de 27.11.2018,  trei dintre membri reţelei fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, care a dispus arestarea acestora pentru o perioadă de 30 de zile, ceilalţi şase fiind cercetaţi în stare de libertate.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Articolul precedentBârlad: Un șofer a suferit o criză de epilepsie în trafic
Articolul următorBraconier depistat de poliţiştii de frontieră la Bumbăta