Potrivit ANM, România va fi lovită de noi manifestări meteo violente. A fost emis un cod galben de vijelii și grindină pentru mai multe zone.

ACTUALIZARE ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 24 iunie, ora 12:00 – 24 iunie, ora 23:00
Zone afectate: local în 
zonele de munte, Dobrogea, Moldova, Muntenia

       În intervalul menționat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.

       Notă: Seara, astfel de fenomene vor fi și în regiunile vestice și centrale.SE MENȚINE- AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat
Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie
Zone afectate: toată țara

       În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

       Notă: Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și în extindere începând din seara zilei de vineri și va cuprinde majoritatea regiunilor.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie
Zone afectate: Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei

           Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

COD ROȘU

Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie
Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș

             Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

 

 

 
 
Articolul precedentValeriu Gheorghiță: Trebuie să înțelegem că vaccinarea anti-COVID scade transmiterea. Dar nici un vaccin nu este 100% eficient
Articolul următorPericol de inundații în mai multe zone ale țării