Primăria Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui au ținut să aducă un omagiu profesorului Romeo Tălmaciu, părintele Fanfarei Rotaria, cea care a adus faimă Vasluiului în Europa.

Sub genericul ”Romeo Tălmaciu, dacă…”, inițiatorii au oferit un spectacol omagial, chiar în ziua în care ar fi împlinit 63 de ani, care s-a bucurat de reale aprecieri.

În sala de conferințe a Centrului de Afaceri și-au dat întâlnire fanfarele de la Fâstâci-Cozmești, Băcești și Rotaria, startul evenimentului fiind dat de corala Fantasia, care a smuls lacrimi de pe chipurile celor prezenți, cu interpretarea a două piese religioase.

Pe post de dirijor al slovelor, profesorul Sorin Popoiu a reușit să dezlege lacrimi, unele de tristețe, altele de aduceri aminte, însă au fost lacrimi vărsate pentru un maestru al artei instrumentale, care nu va fi uitat de vasluieni, cei care știu că Rotariu nu va muri, ci va dăinui, așa cum sufletul dascălului Romeo Tălmaciu va dăinui peste aceste meleaguri.

”Romeo Tălmaciu este omul care a clădit o tradiție și un nume: Rotaria. Un om care s-a dăruit cu nesaț vieții acestui oraș, căruia i-a purtat numele peste țări și zări, un om care ne-a dăruit atât de multe și căruia nu i-am mulțumit suficient”, a spus primarul Vasile Pavăl.

De aceea, edilul a sugerat ca de anul viitor, pe 9 martie, să aibă loc un Festival al Fanfarelor pentru copii la Vaslui.

Mai mult, CJCPCT Vaslui, prin vocea directorului Lucian Onciu, a decis ca la ediția din acest an a Festivalului Fanfarelor să fie acordat premiul ”Romeo Tălmaciu” celui mai talentat tânăr instrumentist prezent în concurs. Acesta va fi în valoare de 4.000 lei, iar fiul regretatului dirijor, Codrin Tălmaciu, va face parte din juriu.

GALERIE FOTO

Articolul precedentSală arhiplină la Concertul Primăverii
Articolul următorSe reia Liga 4 Vaslui