Astroclubul „Perseus” a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, şi  a fost în toată această perioadă cel mai important program de popularizare a astronomiei în rândul publicului bârlădean, prin organizarea de diverse activităţi de promovare a astronomiei, cum ar fi: Şcoala de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”, taberele de astronomie în afara oraşului Bârlad, observaţii astronomice în stradă şi activităţi speciale, organizate cu prilejul unor fenomene astronomice deosebite.

Înfiinţarea unui club de astronomie la  Muzeul „Vasile Pârvan” a fost necesară, în condiţiile în care instituţia deţinea un punct de observaţii astronomice din anul 2006, iar în anul 2009 a fost dat în folosinţă Planetariul.

Mai trebuie să amintim că în acest interval de timp de când a fost înfiinţat clubul de astronomie, s-au obţinut mai multe sponsorizări din mediul privat pentru dotarea observatorului astronomic, locul de desfăşurare a activităţilor în cadrul clubului de astronomie, ce au dus în final la rezultate deosebite, cum ar fi: descoperirea unei nove roşii în anul 2015, cea mai importantă realizare ştiinţifică din ţara noastră şi steaua variabilă Bârlad V1, descoperită la finalul anului 2019.

La întâlnirea aniversară din 10 octombrie 2020 sunt aşteptaţi toţi membrii clubului de astronomie, atât cei activi din prezent, cât şi cei care s-au implicat în activităţile clubului din primii ani de la inaugurare.

De asemenea, la activitate este invitat să participe şi publicul bârlădean, interesat de acţiunile desfăşurate pe Secţia de Astronomie. În cadrul acestei întâlniri aniversare va avea loc şi vernisajul expoziţiei temporare cu imagini, realizate în cei 10 ani de la înfiinţarea Astroclubului „Perseus” Bârlad. Aceasta va fi deschisă spre vizitare până la 31 decembrie 2020.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentSituația statistică actualizată, referitoare la COVID 19, pentru județul Vaslui, azi – 5 octombrie 2020
Articolul următorArafat și Tătaru au anunțat noile restricții – carantinare locală sau zonală, interzicerea unor evenimente, noi condiții pentru cei care vin din străinătate