Prevenirea criminalității reprezintă o prioritate a Poliției Române și vizează o informare permanentă a populației cu privire la noile forme de manifestare a infracționalității, factorii favorizanți și modalitățile de prevenire necesare creșterii gradului de siguranță personală și a bunurilor.

În perioada 03-07.06.2019, la nivel national, a avut loc evenimentul Săptămâna prevenirii criminalității.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive pe raza întregului județ, cu tematică privind prevenirea violenței împotriva femeilor, prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, precum și prezentarea unor elemente privind siguranța rutieră.

Manifestările au implicat organizarea a numeroase activități informativ-preventive, obiectivele constând în sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

În perioada mai sus-menționată, peste 600 de persoane au participat la instruiri ce au vizat prevenirea infracțiunilor de violență domestică. În acest sens, au fost realizate peste 40 de întâlniri cu potențiale victime ale violenței domestice, autori și victime, precum și persoane predispuse la asemenea fapte. Acțiunile au avut loc în vederea prezentării dimensiunii fenomenului, au fost promovate recomandări preventive, informări cu privire la riscurile și consecințele acestui gen de fapte.

În data de 04.06.2019 a fost lansată campania județeană de prevenire a violenței domestice Înțelepciunea nu are nevoie de violență!  în localitatea Fâstâci, comuna Cozmești.

Polițiștii vasluieni au fost implicați în peste 90 de activități de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, în unități de învățământ. Au fost informați peste 3000 de elevi, școlari și preșcolari, precum și 128 de cadre didactice. O activitate de amploare a avut loc la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Vaslui, unde s-a desfășurat închiderea programului preventiv-educativ „Școala siguranței Tedi” 2018-2019.

În ziua dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, polițiștii au fost implicați în 50 activități de instruire a persoanelor vârstnice, președinți/administratori de asociații și potențiale victime ale furturilor din locuințe. Au fost consiliate aproximativ 260 persoane.

În data de 06.06.2019, a avut loc închiderea campaniei Împreună pentru o comunitate mai sigură!  la Școala Gimnazială „Theodor Rosetti” comuna Solești, activitate la care au fost prezenți peste 120 de elevi și 12 cadre didactice.

Acțiunile dedicate evenimentului național Săptămâna prevenirii criminalității au fost susținute, cu precădere, de către polițiști din cadrul compartimentului de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică, poliție rutieră și acțiuni speciale.

Săptămâna prevenirii criminalității în cifre :

  1. Numărul și tipul de activități desfășurate : 90 activități de informare elevi, școlari și preșcolari în unități de învățământ; 38 activități violență domestică, 38 instruiri persoane vârstnice, 6 activități siguranță rutieră, 2 întâlniri președinți de asociații, 2 întâlniri administratori asociații, 1 activitate consiliere minori, 9 alte activități ;
  2. Numărul de beneficiari : 2999 elevi, 67 preșcolari, 128 cadre didactice, 1 părinte, 175 persoane vârstnice, 208 bărbați și 163 femei, 250 potențiale victime ale infracțiunilor de violență domestică , 70 proprietari imobile, 2 președinți de asociații, 2 administratori asociații, 24 alți beneficiari;

 

  1. Numărul de polițiști implicați, cu precizarea structurii din care provin: 173 polițiști de ordine publică, 15 polițiști din cadrul Serviciului Rutier, 5 polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, 2 polițiști ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității;

 

  1. Numărul și tipurile de materiale distribuite: 1400 de pliante, 150 de afișe, 140 de broșuri, 70 insigne (preșcolari Grădinița cu program prelungit nr. 6 Vaslui).
Articolul precedentȘcoala Laza s-a calificat la faza națională a Concursului ”Cu viața mea apăr viața”
Articolul următorConducători de vehicule fără permise de conducere corespunzătoare, depistaţi la controlul de frontieră