Astăzi, Școala din satul Laza a organizat o serie de manifestări dedicate aniversării a 150 de ani de existență.

Într-o atmosferă de sărbătoare, foști și actuali dascăli ai gimnaziului lăzean au asistat la un moment artistic oferit de elevi, după care profesorii Mirela și Vasile Ilie au prezentat monografia școlii Laza, prefațată de inspectorul școlar Nicolae Ionescu.

”Mă bucur că aceste activități se desfășoară sub edgida centenarului Marii Uniri. În județul Vaslui, peste o mie de manifestări cultural-artistice au avut loc în acest an și ele trebuie să continue. Trebuie să fie o stare de spirit în rândul nostru și să cultivăm foarte mult darul unității. Astăzi, școala de la Laza ne-a prezentat și un aspect educativ. Are un  imn al școlii, elevii s-au prezentat în costum național, fiindcă ia este un semn al identității naționale. Promovând tradițiile, va dăinui în continuare statul românesc”, a spus Nicolae Ionescu.

Lucrarea aduce informații despre școala din Laza, autorii având nevoie de o cercetare minuțioasă a fondurilor arhivistice, discuții cu foste cadre didactice și localnici, pentru a duce la împlinire un vis mai vechi.

”Școala Laza a fost înființată în anul 1868, ca urmare a prevederilor Legii nr.1150 din 25 noiembrie 1864, asupra instrucțiunii publice din Principatele Unite Române, publicată în Monitorul Oficial din 25 noiembrie 1864, care consfințea principiul modern de separare a școlii de biserică și constituirea unui învățământ primar, public, de 4 ani, general, gratuit și obligatoriu pentru toți copiii cu vârsta între 7 și 12 ani. În comuna Laza au început pregătirile pentru asigurarea condițiilor înființării școlii și în bugetul comunal din 1866, la capitolul cheltuieli a fost prevăzută suma de 3.000 lei, pentru facerea unei case pentru școală. În primii ani de existență, Școala Laza s-a confruntat cu mai multe greutăți în ceea ce privește asigurarea frecvenței zilnice a elevilor, încadrarea cu personal didactic. Școala a funcționat cu un singur post de învățător până în anul 1904, când s-a înființat postul al doilea, apoi numărul posturilor didactice a crescut continuu, în funcție de populația școlară”, a precizat Radu Ilie, directorul Școlii Laza.

Un moment important din viața școlii l-a reprezentat prezența Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, care avea să inspecteze unitatea școlară.

”La data de 27 aprilie 1876, Școala din Laza a fost inspectată de revizorul școlar pentru județele Iași și Vaslui, Mihai Eminescu. Cu această ocazie, marele poet a întocmit un proces verbal, iar în raportul adresat ministrului Instrucțiunii Publice, revizorul școlar arăta că în perioada 26-30 aprilie a inspectat mai multe școli rurale din județ, constatând că școala din Laza este foarte bună”, a precizat Vasile Ilie, unul dintre autorii monografiei.

Prefectul Eduard-Andrei Popica a precizat că este un privilegiat al sorții, prin prezența la un eveniment unic din viața unei școli.

”Este un moment istoric și aduc mulțumiri organizatorilor și celor doi autori care sunt convins cu multă muncă au reușit să scoată această capodoperă. Este o operă ce va rămâne posterității și de care viitorii noștri copii vor profita în aflarea adevărului despre locurile unde am copilărit, am învățat și am crescut”, a spus prefectul.

La rândul ei, Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a ținut să felicite conducerea școlii, pe care o consideră printre cele mai bune din mediul rural.

”Vin cu mare drag la această școală, una dintre cele mai bune din mediul rural. Acțiunea noastră de pe 29 noiembrie a avut ecou la nivel național, primind foarte multe mesaje de felicitare. Un învățător din Botoșani mi-a trimis câteva cărți, pentru a premia școlile care s-au evidențiat la această acțiune a noastră. Prima o ofer cu mare drag școlii din Laza. Mi-aș dori să am 150 de asemenea cărți, pentru a premia toate școlile fiindcă fiecare a avut o implicare extraordinară și felicit pe fiecare în parte”, a spus Gabriela Plăcintă.

La final, Grupul ”Sfânta muceniță Chiriachi” de la Episcopia Hușilor a onorat invitația preotului paroh Corneliu Halapciug, prezentând un scurt moment de colinde.

”În comuna Laza, ne-am străduit ca primăria, școala și biserica să fie coloana vertebrală a comunității. Mulțumim grupului de la Episcopie pentru că a onorat invitația noastră și ne-a oferit un moment unic, introducându-ne în atmosfera sfintei sărbători a Crăciunului”, a spus preotul Corneliu Halapciug.

GALERIE FOTO

Articolul precedentPompierii bârlădeni, chemați să elibereze un câine rămas captiv într-un gard
Articolul următorUn permis de conducere fals și trei infracțiuni