Prefectul Judeţului Vaslui, Eduard-Andrei POPICA, a condus joi, 25 iulie 2019, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean.

În prima parte a ședinţei, Cristina Crețu, de la Direcția pentru Cultură Vaslui, a vorbit despre obiectivele de categorie A înscrise în Lista Monumentelor Istorice din județul Vaslui.

Județul Vaslui păstrează numeroase biserici de lemn, care prezintă o vechime şi o valoare arhitecturală deosebite, 55 fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice, iar 15 dintre acestea sunt clasate ca monumente de categoria A. Nicio biserică de lemn din judeţul nostru nu a fost înscrisă, de-a lungul timpului, în Programul Naţional de Restaurare, deşi în repetate rânduri s-au făcut demersuri în acest sens.

”Având în vedere importanța națională a acestor monumente istorice precum și  starea avansată de degradare în care se află, atragem atenția că fără o implicare imediată a autorităților competente în rezolvarea acestei situații, există riscul ca, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, aceste biserici de lemn să ajungă într-o stare ireversibilă de degradare sau, mai mult, chiar să dispară”, a precizat Cristina Crețu.

În a doua parte a Colegiului Prefectural, Sandu Damian, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Vaslui, a prezentat un bilanț al activității din 2018.

„În anul 2018, suprafaţa contractată pentru livrarea apei pentru asigurarea nivelului optim al apei pentru irigaţii a fost de 14.465 ha. La nivel de Filială Teritorială de IF Vaslui avem verificate şi avizate un număr de 2 proiecte privind obiectivele de investiţii „Modernizarea şi retehnologizarea sistemului de irigaţii la OUAI Agro Irig Prut Berezeni, jud.Vaslui”, respectiv „Modernizarea şi retehnologizarea sistemului de irigaţii la OUAI Doniceasa Fălciu, jud.Vaslui”, acestea fiind selectate şi contractate în sesiunea deschisă în anul 2018 de către AFIR. În urma mai multor întâlniri de lucru şi consultări ale membrilor echipei de proiect cu beneficiarii/utilizatorii de terenuri agricole din amenajarea de irigaţii Soleşti, în luna mai 2018, au început demersurile privind constituirea OUAI AGRO Miclești, judeţul Vaslui. În urma sprijinului acordat de către personalul ANIF Vaslui comitetului de iniţiativă s-a constituit  Organizaţia Utilizatorilor de Apă AGRO Miclești. Aceasta va prelua infrastructura secundară de irigaţii pe o suprafaţă de 375 ha şi va putea accesa proiecte pentru modernizarea / reabilitarea acesteia”, a declarat Sandu Damian, directorul Filialei Teritoriale de IF Vaslui.

În final, Vasile Cernat, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, a vorbit despre necesitatea reînființării punctului medical din Vama Albița, desființat în 2010.

Prefectul a precizat că va avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, pentru a găsi o soluție de redeschidere a punctului medical de la Albița.

Articolul precedentDoi jucători de la Sporting Vaslui, convocați la România U19
Articolul următorStare conflictuală la Pogonești. Oamenii acuză că autoritățile închid ochii în fața unor fărădelegi comise de indivizi violenți