Veste (ne)așteptată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui după ce comisarul-șef Bejinariu Cătălin a anunțat că renunță la veșmintele de om al legii și la funcția de șef al Poliției Municipale Vaslui. După cinci ani petrecuți în fruntea instituției vasluiene, comisarul Bejinariu se retrage, lăsând în urma sa nenumărate controverse.
Fostul şef al Poliţiei vasluiene este sigurul ofiţer din structurile IPJ Vaslui care deţine titlul de doctor, dar şi singurul care a recunoscut într-un document oficial că a fost dator unui infractor. Şi nu oricărui infractor, ci unuia care a fost prins furând bani din bancomate cu carduri clonate, scrie bdbnews.ro .
Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice, abia în anul 2017, când BDB News a scris că ofiţerul Bejinariu, pe atunci şeful Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad, ar avea o datorie de 25.000 de euro faţă de o persoană fizică, M. C., un apropiat al lumii interlope locale.
Informaţia referitoare la datoria de 25.000 de euro apărea în declaraţia de avere a comisarului-şef Cătălin Bejinariu încă din anul 2014, dar nu a atras nimănui atenţia până când BDB News a publicat declarația de avere a acestuia.
Deşi, potrivit declaraţiei de avere, împrumutul a fost realizat încă din anul 2014, fiind scadent în 2028, nici conducerea IPJ Vaslui, de la acea vreme, nici cei responsabili cu verificarea internă a cadrelor din poliţie nu au semnalat ca fiind ceva în neregulă.
După ce informaţia a apărut în spaţiul public, conducerea IPJ Vaslui a declanşat o anchetă internă, iar la finalul acesteia a dispus clasarea cauzei. Motivul: faptele imputate aveau o vechime mai mare de un an, iar alte elemente care să intre sub sfera disciplinară nu au fost identificate.
Între timp, comisarul Bejinaru se pare că a restituit împrumutul către interlopul bârlădean, iar datoria acestuia în declarația de avere (actualizată pe anul 2023) a fost „preluată” de către socrul său.
Gurile rele de la acea vreme îl asociau pe polițistul Bejinariu ca fiind un apropiat al interlopilor bârlădeni care au devalizat în 2013-2014 mai multe instituții bancare din Oman și Sua, prejudiciul fiind de peste 13 milioane de dolari americani. Omul legii nu a fost cercetat niciodată în acest caz și oficial, nu i-au fost aduse acuzații care să confirme „bârfele” și zvonurile cum că acesta îi sfătuia îndeaproape pe interlopi despre cum să evite legea și cum să-și dezvolte metodele de operare astfel încât să nu cadă în plasa legii. Mai mult, urmare a conduitei sale exemplare, Bejinariu a fost numit în 2018 la conducerea Poliției Municipale Vaslui.
Cel mai probabil, proaspătul pensionar în vârstă de 48 de ani, se va dedica luptei pe care afacerea sa de familie o dă în aceste momente pentru preluarea Ștrandului Municipal bârlădean. Un amănunt important de trecut în revistă este acela că interlopul de la care s-a împrumutat polițistul în 2014 (cu 25.000 de euro, fără dobândă, pe o durată de 14 ani), același interlop care era capul grupării care a devalizat bănci din Oman și Sua, nu mai figurează ca asociat pe firma care a preluat administrarea ștrandului municipal. La vremea respectivă, faptul că soția polițistului Bejinariu era asociată într-un SRL cu un infractor care folosea bani proveniți din infracțiuni cibernetice, a stârnit vâlvă în presa locală și cea națională.
La data de astăzi, în actele firmei respective, administrator este trecut socrul polițistului, același care a luat locul „asociatului cu cântec” și din declarația de avere a lui Bejinariu.
Unii dintre colegii polițistului spun că retragerea acestuia e total neașteptată, dat fiind că acesta avea aspirații de a ajunge Inspector-Șef în IPJ Vaslui. Motivul pentru care comisarul-șef a ales pensia rămâne un mister. Să fie oare volumul de muncă prea mare pe care l-a impus noul inspector-șef Dan Pelin sau anumite audieri din cursul lunii septembrie?
Sursa: Realitatea de Vaslui