Astăzi a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor celei de a 42-a ediții a Sesiunii de comunicări științifice ”Acta Moldaviae Meridionalis”, organizată de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean.

Peste 120 de specialiști, de la istorici, cercetători, cadre didactice, până la manageri și profesionişti din muzeele din străinătate (Spania, Iran și Republica Moldova), precum şi din ţară, sunt prezenți la eveniment.

Ediţia din acest an este dedicată Centenarului Conferinței de pace de la Paris, Tratatelor de pace de la Paris și Campaniei Armatei Române în Ungaria, precum și împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989.

În deschidere, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi, a prezentat tema ”Conferința de Pace de la Paris”, apoi cercetătorul știinţific dr. Sorin Cristescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară București, a vorbit despre ”Campania Armatei Române din 1919 – între prețuire şi „uitare”, urmat de cercetător dr. Florian Banu, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității București, care a susținut lucrarea „Mustul care fierbe”: societatea românească în anul 1989.

Activitatea a continuat cu lansarea Anuarului Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis”.

Articolul precedentConstructorii au restanțe mari la finalizarea unor lucrări din Vaslui
Articolul următorFOTO: Costumele emblematice ale unor personalități vasluiene, în prim plan la Acta Moldaviae Meridionalis