În ultimele 24 de ore structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Vaslui, au continuat activitățile pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență, acționând integrat în echipaje mixte.

Situația actualizată a județului Vaslui astăzi 25.03.2020, conform raportării Direcției de Sănătate Publică Vaslui:

-Numărul de persoane în carantină, 64;
-Numărul persoanelor izolate la domiciliu, 2174;
– 48 de persoane ieșite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în ultimele 24 de ore au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea măsurii carantinării și 2 sancțiuni în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor prevăzute de Ordonanța Militară nr. 2/ 21.03.2020.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui, pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus și pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență, de la debutul epidemiei și până astăzi, 25.03.2020, ora 13:00, a executat 82 de misiuni și a folosit 566 efective; s-au constatat 6 contravenții dintre care 2 pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 2 / 21.03. 2020; au fost aplicate sancțiuni în valoare de 3.700 lei.

INFORMĂM cetățenii județului Vaslui să aibă în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, care au intrat în vigoare de astăzi:

Art. 1 – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2 – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11:00–13:00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3 – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4 – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.
Pentru toate persoanele care intră în România începând cu data de 25.03.2020 ora 12:00, se va institui măsura izolării la domiciliu sau, după caz, a carantinării.
INFORMĂM cetățenii județului Vaslui că distanțarea socială este cea mai bună măsură de protecție împotriva infectării cu COVID – 19.
INSISTĂM în continuare să respectați măsurile transmise de autorități și să vă informați doar din surse oficiale!

Cancelaria Prefectului Vaslui.

Articolul precedentScrisoare deschisă către autoritățile din Vaslui, pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei
Articolul următorBILANȚ OFICIAL LA ZI: Coronavirus – România: 906 de cazuri confirmate