Tragedii în lanț la Spitalul Murgeni! Trei pacienți au murit după ce au intrat în stop cardiorespirator, iar un al patrulea se află în stare gravă. Alți 30 de pacienți care au acuzat stări de rău au fost transferați la Spitalul Bârlad. Ministerul Sănătății a anunțat că a constituit o celulă de criză în cazul morților de la Spitalul Murgeni. A fost activat Planul Alb la Spitalul Bârlad, unde au fost aduși pacienții din Murgeni care prezintă simptome grave.

Autoritățile au intrat în alertă miercuri seară. Trei pacienți la Spitalul din Murgeni au murit și alți 30 care au acuzat  stări de rău au fost transportați de urgență la Spitalul din Bârlad.

Cei 30 de pacienți care au probleme au fost transferați la Spitalul Bârlad. Transferul a fost coordonat de ISU Vaslui și efectuat cu ambulanța de victime multiple și două ambulanțe SAJ.

Inițial trei oameni au murit la Spitalul Murgeni, și în seara zilei de miercuri a fost o nouă intervenție în cazul unui al patrulea pacient, care se află în comă.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Ionel Carp, în total, în unitatea medicală sunt internați 142 de pacienți.

Pacienții care au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare au consumat alimente gătite la mânăstirea Florești, însă și pește, potrivit meniului spitalului. Pacienții au mâncat icre și conserve de pește, dimineața și seara, potrivit declarațiilor făcute în presa locală de primarul din Murgeni, Eduard Cazacu.

 

UPDATE 00:15 – DSP Vaslui a ridicat probe din Spitalul Murgeni, ce vor fi analizate la IML Iași, iar inspectorii DSVSA Vaslui urmau să ridice probe de la mânăstirea Florești.

 

UPDATE 23:55 – IPJ Vaslui a declanșat o anchetă în cazul deceselor de la Spitalul Murgeni.

„În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, potrivit IPJ Vaslui.

 

UPDATE 23:10 – ISU Vaslui a anunțat că alți 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică, sunt transferați preventiv la Primiri Urgențe Spitalul Bârlad și la UPU Spitalul de urgență Vaslui. 

Pentru gestionarea optimă a situației apărută la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, județul Vaslui, în urma căreia mai mulți pacienți au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora și transportul la spital pentru investigații amănunțite de specialitate. Astfel, la fața locului au fost trimise 1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum și 4 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui . Ulterior, resursele au fost suplimentate cu 1 microbuz de la ISU Vaslui ,1 autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iași și 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iași.

Din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificați alți 29 pacienți, conștienți, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferați preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluției stării acestora  de sănătate.

Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio respirator,  a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viață, însă aceștia au fost declarați decedați, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă , a fost transportată  la CPU Bârlad.

 

UPDATE 22:45 – Pacienților care au simptome li s-au adăugat și angajați ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni. Este vorba de 5 persoane care fac parte din personalul spitalului și care au prezentat aceleași simptome ca și cei transferați la Bârlad și cei care au decedat.

 

UPDATE 22:20 – A fost activat Planul Alb la Spitalul Bârlad, unde sunt aduși pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

 

 

CAUZA MORȚII – Mâncare donată Spitalului Murgeni de la Mânăstirea Florești, precum și pește din meniul de spital

 

Potrivit primelor informații, ar fi vorba despre o toxiinfecție alimentară, după ce au fost consumate alimente gătite la Mânăstirea din Florești și care au fost aduse de pomană pacienților de la spital.

Mai mult, pacienții au servit la micul dejun și cină icre și conserve de pește, potrivit meniului spitalului.

“Suspiciune de infectare cu pangasius, se duc la Murgeni și vor ridica probele de mâncare pentru a le duce la IML Iași. Din informațiile pe care le avem, de acele alimente ar fi beneficiat 142 de persoane și 5 cadre medicale, iar peste 20 au manifestat simptome,” a declarat pentru Realitatea PLUS prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.

Informațiile despre mâncarea din meniul spitalului din ultimele 24 de ore înaintea apariției simptomelor de toxiinfecție alimentară au fost făcute publice de primarul din Murgeni.

„Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestror produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, a declarat primarul din Murgeni, Eduard Cazacu, de profesie inginer zootehnist. 

 

SIMPTOMELE pe care le-au avut cei care au decedat și celalți pacienți și angajați transferați la Spitalul Bârlad și la Spitalul de Urgență Vaslui

 

„Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă și febră, după care pacienții intră direct în stop cardio respirator! Din momentul în care debutează boala până la stop cardio-respirator, timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate. Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți”, a declarat managerul spitalului Ionel Carp.

 

FILMUL TRAGEDIILOR DE LA SPITALUL DE PSIHIATRIE MURGENI – 3 decese și zeci de pacienți intoxicați

 

Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie, de patru ori la Spitalul Murgeni, în doar câteva ore, pentru pacienți internați în unitatea medicală.

Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolita. Acesta a fost găsit de echipajul SAJ Vaslui în stop cardiorespirator. Din păcate, a fost declarat decesul în acest caz, deși, împreună cu alt echipaj cu medic, s-au efectuat manevre de resuscitare.

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani, cu același diagnostic, a relatat presa locală.  A fost transferat in stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită tot în stop cardiorespirator. Nici aceasta însă nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat în final decesul.

Iar a patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani aflat tot în stop cardiorespirator. Două echipaje SAJ au participat la manevrele de resuscitare. Din păcate, a fost declarat decesul și în acest caz.

După aceste morți suspecte în cazul unor pacienți internați la Spitalul Murgeni au fost anunțate Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care deja se afla la spital pentru a stabili masurile necesare, precum și Ministerul Sănătății. 

În urmă cu o săptămână, DSP Vaslui preciza că Spitalul Murgeni nu îndeplinește condițiile de autorizare sanitară conform legislației actuale a altor secții.

Acesta a fost răspunsul dat de DSP Vaslui solicitărilor făcute de primarul orașului Murgeni de a se aproba înființarea secțiilor de medicină internă și pediatrie, relatează Vaslui TV.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A CONSTITUIT O CELULĂ DE CRIZĂ

La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de peste.
În cursul nopții de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. 
Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad. 
Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiză toxicologica la IML Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.
Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.
Articolul precedentANM: Cod galben de fenomene periculoase
Articolul următorUrnele pentru tragerea la sorţi a grupelor Euro 2024. România, în urna a doua