Salonul Internaţional de Caricatură din cadrul Festivalului Umorului ”Constantin Tănase” Vaslui a adunat şi în acest an umoriști de notorietate, care au căutat să dea un răspuns cât mai autentic la tema ediţiei “România 100”.

Juriul a fost convins, în cele din urmă, de lugojeanul Cristinel Vecerdea-CRIV, care a primit marele premiu pentru originalitate şi măestrie artistică. De altfel, marele câștigător este un abonat al Salonului de la Vaslui, unde a spus că se simte foarte bine, acum doi ani obținând premiul al treilea.
Premiul I l-a obţinut Constantin Pavel (Focșani), urmat de Mihai Boacă (Cluj Napoca) şi Leonte Năstase (Constanța), care au primit premiul al doilea, respectiv al treilea.
Menţiuni au fost atribuite artiştilor Constantin Ciosu (Bacău), Liviu Stănilă (Fizeș-Hunedoara) şi Victor Eugen Mihai-VEM (Bacău).
Juriul a ţinut să confere şi un premiu pentru debut lui Gabriel Todică (Fălticeni), iar gălățeanul Pavel Botezatu a primit Premiul de Onoare pentru întreaga creație artistică.
Din păcate, vasluienii nu se regăsesc printre premianţi nici la ediţia din acest an.
“Cu fiecare nouă ediție, Salonul Internațional de Caricatură vasluian dobândește cote înalte de satiră și umor de bună calitate prin folosirea unor teme impuse și a selecțiilor lucrărilor de către un juriu de specialitate. Chiar dacă numărul participanților a mai scăzut uneori, calitatea creațiilor grafice, inventivitatea spontană a unor artiști sau creațiile îndelung elaborate ale altora mențin expresivitatea plastică și estetică la un standard ridicat”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare”, organizatorul evenimentului.
Președintele juriului a fost Costel Pătrășcan, care a fost sarea și piperul festivității de premiere: ”Credem că Centenarul nu se poate sărbători decât uniți într-o expoziție comună! Dacă în an centenar veți auzi 100 de hohote de râs la Vaslui, atunci vom ști că am făcut o treabă bună. Eu cred că sunt cel puțin 101”.

La ediția din acest an au participat 30 de caricaturiști, inclusiv din străinătate (Israel, Germania, R.Moldova, Turcia, Franța și Bosnia-Herțegovina).

Specialiștii și criticii de artă prezenți susțin că ”Salonul Internațional de Caricatură și Grafică Satirică de la Vaslui se dovedește a fi unul dintre cele mai importante puncte de reper în caricatura românească, un adevărat centru de greutate pentru expunerea sau descoperirea de noi talente, personalități”.

Au expus Hors-concours graficienii Marian Avramescu și Costel Pătrășcan.

De asemenea, în foaierul Casei de Cultură ”Constantin Tănase” a fost vernisată expoziția de grup, aparținând graficienilor Pavel Botezatu, Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA, Leonte Năstase și Cristinel Vecerdea-CRIV.

GALERIE FOTO

Articolul precedentGALERIE FOTO: Încă o victorie confortabilă: CSM Vaslui-CSM Botoșani 36-25 (17-13)
Articolul următorTeatrul Masca a dat gongul la Festivalul Umorului ”Constantin Tănase”