Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, aduce la cunoștința opiniei publice că, în ședința de îndată a Consiliului Local Municipal Bârlad, din data de 16 noiembrie 2018, a inițiat un proiect de hotărâre pentru a se aproba documentația tehnico-economică a uneia dintre cele mai importante investiții locale: construirea unui corp nou pentru Spitalul de Urgență „Elena Beldiman”.
Potrivit devizului general al proiectului, costul întregii investiții este de 65.102.240,20 lei (cu TVA), din care 44.632.565,18 lei (cu TVA) reprezintă construcția și montajul. Suma totală este eșalonată pe durata de implementare prevăzută de 24 luni, astfel: 24.245.000,00 lei (cu TVA) în primul an și 40.857.240,20 lei (cu TVA), în cel de-al doilea.
„Având în vedere problemele pe care le avem cu cele patru secții ale spitalului – Boli Infecțioase, Psihiatrie și Pneumologie I și II – care funcționează în spații neconforme normelor sanitare în vigoare, am decis să intervenim și să începem demersurile de ridicare din temelii a unui nou corp de spital. Costul total cu investiția cuprinde cheltuieli cu asigurarea utilităților, cheltuieli de proiectare, studii de teren, obținerea avizelor și acordurilor, consultanța și asistenta tehnică, cheltuieli directe de construcție, alte cheltuieli, precum cele pentru organizarea șantierului, taxe legale, cheltuieli neprevăzute precum și cheltuieli cu darea în exploatare. Din durata totală de 24 luni, de la data asigurării finanțării, 13 luni vor fi alocate efectiv pentru execuție. Finanțarea se va asigura din surse bugetare sau extrabugetare, în funcție de posibilitatea atragerii acestora și cofinanțare de la bugetul local”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Noua clădire, care va avea avea subsol, parter și patru etaje, are o suprafață construită de 2.095 mp și o suprafață desfășurată totală de 12.570 mp. Peste ultimul etaj va fi amenajat un heliport iar subsolul este prevăzut cu un adăpost antiaerian. Construcția va avea patru scări de acces pe înălțime și 12 ascensoare cu capacitatea de 100 kg și alte 4 cu capacitatea minimă de 1.000 kg, pentru transportul bolnavilor.
Necesitatea mutării celor patru secții într-o clădire nouă este dată de imposibilitatea de a se găsi în localitate un spațiu corespunzător criteriilor cerute de normele în vigoare, astfel încât spitalul să își poată păstra gradul de clasificare. Varianta mutării secțiilor în pavilionul central al Centrului de Afaceri „Tutova” Bârlad, cât și reconsolidarea imobilelor secțiilor Psihiarie și Boli Infecțioase sunt, de asemenea, soluții neconforme cu cerințele din domeniul sanitar.