Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, alături Consiliul Județean Vaslui, organizează miercuri, 8 mai 2019, ora 13, Conferința ”9 și 10 Mai – Multiple semnificații istorice”, eveniment ce se va desfășura în Sala „Arta” a muzeului vasluian.

Data de 9 mai are o triplă semnificație istorică pentru România. Ziua Independenței sărbătorește proclamarea independenței statale la 9 mai 1877, un act ce reprezintă încununarea strădaniilor neamului românesc de a ieși de sub suzeranitatea otomană, când România a devenit stat independent. Ziua Victoriei – 9 mai 1945, este marcată ca fiind ziua în care Aliații din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste.

Ziua Europei comemorează inițiativa lui Jean Monnet și a lui Robert Schuman, ministrul afacerilor externe din Franța. În anul 1950 aceștia au pus bazele colaborării cu cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, în spiritul înțelegerii și al bunei colaborări dintre Franța și Germania și a celorlalte popoare europene.

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

Astfel, profesoara Oltea Rășcanu-Gramaticu, de la Bârlad, îl va prezenta pe Generalul Mihail Cristodulo-Cerchez, un erou al Războiului de Independență.

Lt. col. Gabriel Carpiuc și Lt. col. Dragoș-Claudiu Axinia, de la Centrul de Instruire pentru ISR, Paraşutişti, Operaţii Speciale şi JTAC „General-maior Grigore Baştan” Buzău, vor vorbi despre acțiunile unităților militare buzoiene în preajma Zilei Victoriei – 9 mai 1945.

Răzvan Balan, de la Centrul de Studii Europene Iași, va prezenta ”Un vis numit Europa”, iar cercet. șt., dr. Loredana Simionov, Centrul de Studii Europene Iași, vine cu lucrarea ”România și Uniunea Europeană. Cum arată viitorul?”

Despre semnificația zilei de 10 mai în istoria României va vorbi și profesorul Tiberiu Dogariu, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

 

Articolul precedentSărbătoarea dansului la Berezeni
Articolul următorJumătate din sistemele de canalizare existente sunt funcționale