La data de 23 martie a.c., a fost dispusă trimiterea în judecată a 16 persoane, membri ai unui grup infracțional care ar fi comis infracțiuni de tentativă la omor calificat, șantaj, proxenetism, viol, trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor. La începutul lunii octombrie a anului trecut, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și luptătorii S.I.A.S. din I.G.P.R., împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 30 de percheziții la membrii grupului.
În acest caz, polițiștii Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate s-au sesizat din oficiu, în aprilie 2019.
Din materialul probator administrat a rezultat faptul că liderul ar fi coordonat o grupare de criminalitate organizată specializată în comiterea infracțiunilor de camătă, șantaj, proxenetism, spălarea banilor, precum și fapte de violență.
În cauză, a fost dispusă trimiterea în judecată a 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– tentativă la comiterea infracțiunii de omor calificat,
– instigare la comiterea tentativei la infracțiunea de omor calificat,
– distrugere,
– sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, favorizarea făptuitorului,
– spălarea banilor, complicitate în formă continuată la efectuarea de operațiuni financiare, incompatibile cu funcția,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– acces ilegal la un sistem informatic,
– instigare la acces ilegal la un sistem informatic,
– trafic de persoane,
– influențarea declarațiilor,
– nerespectarea regimului armelor și munițiilor,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență și
– transfer neautorizat de date informatice.
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, liderul grupării, cu ajutorul altor persoane, ar fi obținut bani din activități de proxenetism, desfășurate pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei.
Sumele de bani obținute ar fi fost transportate în România, de către intermediari sau ar fi fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de numerar, pe numele unor persoane apropiate liderului grupării.
Cu privire la comiterea infracțiunii de spălarea banilor, s-a reținut faptul că banii obținuți în urma comiterii de infracțiuni ar fi fost „spălați” prin achiziționarea de proprietăți imobiliare în România și autoturisme de lux. De asemenea, ar fi fost reintroduși în circuitul financiar, prin acțiuni de creditare a unor societăți comerciale administrate în fapt de către liderul grupării.
În perioada în care a coordonat activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării ar fi intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză.
La data de 9 martie 2012, acesta, însoțit de alți 2 cetățeni români, l-ar fi atacat, cu intenția de a-l ucide, pe un cetățean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activități de proxenetism. În acest scop, cei 3 cetățeni români l-ar fi urmărit cu un autoturism în trafic pe cetățeanul albanez și în momentul în care acesta din urmă se deplasa într-o zonă necirculată, ar fi acroșat autovehiculului condus de victimă, ulterior coborând din mașină și lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente și înțepătoare.
De asemenea, începând cu anul 2016, gruparea de criminalitate organizată și-ar fi extins activitățile infracționale în București, în sensul comiterii infracțiuni de cămătărie, desfășurată prin intermediul unei societăți comerciale neautorizate, pentru a realiza acțiuni de creditare și în cadrul căreia își desfășurau activitatea mai multe persoane. Probele administrate în cauză au relevat că activitățile de cămătărie s-ar fi desfășurat și personal de către liderul grupării, dar și cu sprijinul celorlalți membri.
Totodată, la data de 13 aprilie 2019, în timp ce o persoană vătămată conducea un autoturism, pe o șosea din județul Vrancea, mai multe persoane, folosind un autoturism, ar fi acroșat autoturismul cu care se deplasa victima, proiectându-l în afara carosabilului, după care membrii grupării i-ar fi aplicat victimei nouă lovituri de cuțit, precum și alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv țevi metalice, cu intenția de a o ucide.
La data de 9 ianuarie 2020, în jurul orei 21.00, pe o stradă din municipiul București, pe fondul conflictului dintre membrii grupării cu o grupare rivală, precum și în contextul unui denunț formulat de către o persoană vătămată, fiind instigați de către liderul grupării, doi inculpați ar fi chemat victima la respectiva adresă și ar fi exercitat asupra acestuia acte de violență fizică, inclusiv cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice ce au pus în primejdie viața.
Ulterior, în perioada 9 – 13 ianuarie 2020, liderul grupării, împreună cu alți doi membri, l-ar fi ascuns pe agresor în imobile din municipiul Brașov, municipiul Târgu Mureș și municipiul București, cu scopul de a împiedica și îngreuna cercetările și de a împiedica tragerea la răspundere penală, pentru fapta comisă la data de 9 ianuarie 2020.
Din cercetări a reieșit faptul că un rol important în gruparea infracțională l-ar fi avut un polițist, care ar fi asigurat atât consilierea juridică a liderului grupării infracționale, cât și fluxul de informații, din interiorul instituțiilor de aplicare a legii, cu privire la activitățile de cercetare desfășurate de acestea, către liderul grupării și prin intermediul acestuia, către toate grupările infracționale.
De asemenea, ar fi asigurat liderului grupării inclusiv accesul în mediul penitenciar, unde acesta ar fi avut acces la datele privind eventuale denunțuri sau inițiative de a formula denunțuri provenite de la persoane încarcerate și care s-au aflat în relații cu acesta.
În vederea obținerii de profituri financiare și ,,albirii” provenienței ilicite a acestora, cel în cauză ar fi întreprins, împreună cu liderul grupării, demersuri în nume personal, în vederea deschiderii și administrării în fapt a 2 case de pariuri sportive, dar care funcționau ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.
În cauză, au fost instituite măsuri asigurătorii. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului București.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de p