Astăzi, sub egida Primăriei şi a Consiliului Local Bârlad, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR)–Filiala Vaslui, la Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad au debutat, în prezenţa primarului av. Dumitru Boroş, “Zilele Eminescu”, ce se desfăşoară în perioada 12-15 ianuarie 2019 .

Cu începere de la ora 10.00, sub genericul OAMENI DE CULTURĂ PRIN FAPTE, a avut loc, cu participarea autorilor, lansarea volumelor: “Semne grafice de recunoştinţă”, de Gh. ALUPOAEI, “Istorie, familie, tradiţie şi dăruire”, de Valeriu LUPU.
Despre volumul sculptorului Gh. Alupoaei au luat cuvântul: dr. Valeriu Lupu, Geta Modiga, Alina Tănase, prof. Costel Giurcanu şi col.(r) Mihai Focşa.

În deschiderea manifestării, primarul Dumitru Boroş le-a transmis participantilor un gând de început de an, la fel ca si preşedintele ABR – Filiala Vaslui, Valentina Lupu.
Într-o manieră absolut admirabilă, Dan Ailincăi, din localitatea Văleni, judeţul Vaslui, le-a oferit participanţilor un inedit moment poetic. Recitatorul a surprins plăcut şi prin costumul popular purtat la acest eveniment.

La rândul său, primarul Dumitru Boroș a oferit un dar aparte Centrului „Eminescu”: poezia „Sus în curtea cea domnească”.

„Am primit această poezie cu dedicație din partea prietenului nostru comun Lucian Vasiliu, om de aleasă cultură și noblețe care nu și-a uitat niciodată orașul din care a plecat. Rare sunt numele de localități pomenite în scrierile lui Eminescu! Aceasta odă și cronică în același timp, în care Poetul Național vorbește despre Bârlad, trebuie să stea la poarta de intrare a Centrului „Eminescu”, pentru că ea face onoare, dă identitate și personalitate municipiului nostru”, a spus primarul Dumitru Boroș.

Activitățile Centrului dedicate Poetului Național vor continua și pe 13 ianuarie 2019, cu începere de la ora 12.00, sub genericul EMINESCU SUNT EU. Atunci vor susține expuneri pe această temă invitaţii Gruia NOVAC, Teodor PRACSIU, Petruş ANDREI, Laurenţiu CHIRIAC și Roxana GALAN. Activitatea se va încheia cu un moment muzical – artistic susţinut de elevele Bejinariu Raluca, Botaş Claudia, Parpalea Ana Maria, coordonate de prof. Cornel PLEŞU. Moderator: Geta MODIGA.

Pe 15 ianuarie, între orele 08.00 și 16.00, de Ziua Culturii Naţionale, va avea loc activitatea „Acasă la Eminescu, în Bârlad”

Sunt așteptate cadrele didactice şi elevii din instituţiile şcolare din municipiul Bârlad şi localităţile limitrofe să viziteze Centrul „Mihai Eminescu”, ce deţine un impresionant patrimoniu eminescian, sau să susţină activităţi cultural-educative dedicate semnificaţiei acestei zile.

ACCESUL ESTE LIBER!

Articolul precedentJandarmii au deszăpezit unitățile școlare
Articolul următorElevii revin mâine la școală