Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși a organizat o serie de festivități dedicate aniversării a 100 de ani de existență a unității liceale vasluiene.
Sărbătoarea a început cu dezvelirea și sfințirea unei plăci aniversare la localul vechi al unității liceale, după care cei prezenți au asistat la sfințirea de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, statuie amplasată în fața noului corp de liceu.
”Mulțumesc doamnei director, care m-a invitat, ca și prin binecuvântarea lui Dumnezeu, prin rugăciune, care ne face mai frumoși la suflet, am devenit părtași acestui eveniment frumos din viața liceului. Să dea Dumnezeu să vină și să iasă de pe băncile școlii elevi foarte bine pregătiți, care să facă cinste neamului nostru și, desigur, elevi care să-și aducă cu mare drag aminte de cei care au fost adevărații călăuzitori, suverani ai conștiinței lor pe perioada cât au studiat la acest liceu”, a spus PS Ignatie, la dezvelirea bustului marelui domnitor.
A urmat un simpozion aniversar, unde foști dascăli și elevi, veniți din toate colțurile lumii au depănat amintiri și au adus în prim plan personalitatea multor hușeni, școliți la Colegiul Național ”Cuza Vodă”, care fac cinste României și Europei.
”Încă de la început vă asigur că Instituția Prefectului are și va avea o colaborare foarte bună cu liceul dumneavoastră. Aici se află și dl vicepreședinte al CJ, Ciprian Trifan, este dl deputat Căciulă. Sunt cei care contribuie la dezvoltarea județului și, cu ocazia asta, la dezvoltarea învățământului. Auzindu-i pe antevorbitorii mei, mi-am dat seama că hușenii sunt primii cetățeni pe care îi întâlnești când intri pe teritoriul UE. Sunteți o comunitate importantă pentru județ, pentru țară. Vreau să vă spun că Colegiul are un mare avantaj. Absolvenți au invadat atât piața comunității, cât și piața județului. Aveți avantajul ca absolvenții să se întoarcă înapoi aici, la Huși, lucru extraordinar de interesant în zilele de astăzi. Sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră la această sărbătoare, să fiu părtaș la bucuria dumneavoastră de a avea 100 de ani de învățământ. multă sănătate, mult succes pe viitor și să păstrați acest trend ascendent”, a spus subprefectul Mircea Gologan.
Acest popas aniversar, împlinirea a 100 de ani de continuă existenţă a învăţământului liceal aici, la Huși, a fost un prilej de exprimare a gândurilor de preţuire, de recunoştinţă faţă de toţi profesorii care au pus o cărămidă la zidirea Colegiului ca edificiu reprezentativ pentru învățământul românesc.
”Pentru mine ca director, pentru noi ca profesori, pentru elevi, pentru părinți, în general pentru orașul Huși, este un moment foarte important. Suntem deosebiți de mândri că suntem contemporani cu aniversarea a 100 de ani de la înființarea unei unități școlare de elită. Nu sunt lipsită de modestie când spun asta. Suntem un liceu bun, un liceu care educă elevi talentați, copii care reușesc în viață și care obțin în fiecare an rezultate deosebite. Dincolo de mândria de a trăi acest moment este responsabilitatea de a ne fi ridicat la înălțimea momentului, de a fi făcut tot ceea ce a depins de noi, ca să sărbătorim liceul așa cum merită”, a declarat Manuela Iacob, directorul Colegiului Național ”Cuza Vodă” Huși.
Momentul aniversar a fost, în primul rând, un prinos de recunoştinţă faţă de toţi cei care, prin talentul lor, prin dăruirea lor, prin munca lor, au făcut ca acest liceu să fie atât de apreciat.
”Ca orice perioadă de liceu, viața la acest liceu a fost extrem de vie, pentru că liceul este o perioadă a vieții în care ne transformăm sub aspect uman, mental, fiziologic. Este o perioadă în care sunt niște trăiri foarte intense și ne punem mereu întrebarea de ce colegii de liceu sunt altfel decât colegii de facultate sau cei de serviciu. De ce profesorii de liceu ne sunt atât de apropiați și atât de dragi, pentru că în perioada aceea pur și simplu am descoperit viața, am învățat să trăim, am învățat să fim oameni”, a spus prof.univ. Eugen Neculai Seghedin, prorector al Universității ”Gheorghe Asachi” Iași.
Sărbătoarea a fost și un prilej de reîntâlnire a zeci de personalități, pe care le-a călăuzit liceul hușean. Amintim aici pe Petru Ioan, Costin Clit, Theodor Codreanu, academicianul Constantin Toma și mulți alții.
”Ca orice instituţie şcolară de prestigiu şi cu tradiţie în actul formării spirituale şi intelectuale al tinerilor, Colegiul Naţional „Cuza Vodă”, al cărui centenar îl aniversăm astăzi, aprioric cred că a fost şi este un loc al excelenţei educaţionale şi culturale huşene. Am spus „aprioric”, pentru că necunoscând foarte bine realităţile acestui for educaţional, mă ghidez după cuvântul biblic „orice pom bun face roade bune” (Matei 7, 17-18). „Roadele bune” se pot vedea în generaţiile de tineri care au constituit şi constituie caractere umane şi profile socio-profesionale admirabile datorită „pomilor” minunaţi, din trecut şi din prezent, care sunt dascălii. Dacă în slujirea Bisericii avem apostoli ai credinţei, în şcoală avem apostoli ai ştiinţei, care trebuie să fie şi ai conştiinţei. Dacă un neam se personalizează prin credinţă şi educaţie, atunci Biserica şi şcoala sunt cele care fac posibil acest miracol în viaţa tinerilor. În acest sens, pot spune cu certitudine că nu este o neînsemnată coincidenţă faptul că centenarul liceului este înfrăţit cu centenarul neamului”, le-a transmis PS Ignatie,participanților la simpozion, oferindu-i directorului Colegiului, Manuela Iacob, o icoană cu Maica Domnului.
La 100 de ani de învățământ la Huși,recunoştinţa întotdeauna este cea care înnobilează şi care înfrumuseţează chipul uman.
”Să ne preţuim profesorii, să ne preţuim înaintaşii, pentru că numai în felul acesta ne preţuim de fapt pe noi înşine”.

Galerie FOTO

Articolul precedentFemeia care a ajuns la spital după ce a băut antigel, primele semne de ameliorare
Articolul următorViorica Dăncilă vine marți, 23 octombrie, la Bârlad