Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad şi Teatrul „Victor Ion Popa” Bârlad, vă invită duminică, 14 iulie, ora 11, la ziua Ziua Porţilor Deschise şi Gala proiectelor REGIO.

În deschiderea evenimentului publicul iubitor de artă este invitat să participe la vernisarea unei expoziţii inedite, cu lucrări semnate de inegalabila artistă Cela Neamţu. Aceasta propune, spre vizionare, o interesantă colecţie de cămăşi (ii) româneşti, din toate ţinuturile ţării, extraordinare creaţii ale geniului românesc.

Proiectul domniei sale a pornit de la moştenirea unor petece din pânzeturi rămase de la una dintre artistele care au scos la lumină unicitatea portului nostru tradiţional, Lena Constante. Cela Neamţu „a fructificat acest dar de nepreţuit l-a relevat printr-un laborios şi ingenios demers artistic, într-o rapsodică înlănţuire, întregul şi largul ambitus de frumuseţe. A colat iscusit şi cu inspiraţie petecele într-un proces reconstructiv”.

Reconstituirea celor 40 de cămăşi, părţi ale costumului popular femeiesc, din toate colţurile României, din Muscel, Sălaj, Târnave, Romanaţi, Bucovina şi din multe alte locuri, e făcută în respectul deplin al autenticităţii.

În completarea colecţiei de cămăşi (ii) artista ne invită să vizionăm şi câteva tapiserii care practic se armonizează cu ambientul creat de inedita colecţie de ii. Este lucru bine cunoscut că artista este una dintre personalităţile cele mai importante ale artei contemporane româneşti în domeniul tapiseriei. În cele peste cinci decenii de activitate a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale de prestigiu, a avut expoziţii personale în mari muzee şi galerii din ţară şi din străinătate. Operele ei figurează în colecţii de stat şi particulare de prestigiu din întreaga lume.

Partea a doua a evenimentului, va fi organizată, în sala Teatrului „Victor Ion Popa”, unde va avea loc Gala proiectelor REGIO în care vor fi premiate, în mod simbolic, o serie de proiecte de impact, derulate în judeţul Vaslui prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, de asemenea vor fi promovate şi proiectele aflate în implementare, finanţate prin POR 2014-2020.

Locaţia acestor evenimente nu a fost aleasă întâmplător! Din dorinţa de a demonstra că, pe lângă lucrările de infrastructură necesare dezvoltării regiunilor şi eliminării decalajelor dintre acestea, fondurile europene „conservă” şi sufletul, prin protejarea identităţii noastre culturale. Am dorit prin acest demers să scoatem în evidenţă rezultatele unui proiect european de impact, ce a poziţionat municipiul Bârlad pe harta turismului şi a reaşezat o pagină de istorie şi cultură în inima acestui oraş.

Acţiunea, în ansamblul ei, face parte din suita activităţilor proiectului „Centrul de Informare Europe Direct Vaslui”, implementat de Consiliul Judeţean Vaslui şi cofinanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa sa din România, prin intermediul unui „Grant pentru organizarea evenimentelor pe tema Politicii de Coeziune”, programul „Selectarea partenerilor pentru desfăşurarea de activităţi în calitate de centre de informare Europe Direct în România (2018-2020)”.

Articolul precedentBârlădeni prinși cu „alba -neagra” în stațiunea Costinești
Articolul următorRevolta bârlădenilor față de DelGaz Grid. Sute de familii lăsate fără energie electrică ore întregi!