Unul dintre proiectele importante pentru comunitatea locală – ”Modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Bârlad” – a intrat în etapa îngropării cablurilor de alimentare cu energie electrică a stâlpilor.

”În momentul de față se lucrează pe strada General Vasile Milea, urmând ca lucrările să se extindă și pe restul străzilor vizate. Îngroparea rețelelor de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public este o cerință a Comunității Europene. Odată ce proiectul va fi finalizat, Bârladul va avea un sistem de iluminat public modern, care va produce economii substanțiale la bugetul local și, în același timp, va reduce emisiile de carbon”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Valoarea proiectului este de peste 10,6 milioane lei, cu TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR)și prevede modernizarea sistemului de iluminat public de pe 20 de străzi, respectiv B-dul Republicii, Șoseaua Tecuciului, Str. General Vasile Milea, B-dul Epureanu, Str. Mihai Eminescu, Str. Colonel Simonescu Sava, Str. Constantin Hamangiu, Str. Vasile Pârvan, Str. Paloda, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Dragoș Vodă, Str. Mihai Viteazul, Str. Căpitan Grigore Ignat, Str. Ioan Popescu, Str. Marcel Guguianu, Str. Primăverii, Str. Ștefan cel Mare, Str. 1 Decembrie, Str. Popa Șapcă și Str. Fagului.

În total, alți aproape 25 de km din sistemul de iluminat public vor fi modernizați, la care se adaugă și o extindere de 3,7 km.

În paralel cu acesta, la Bârlad se derulează un al doilea proiect care vizează reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public: ”Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Bârlad”. Lucrările au demarat de la începutul lunii aprilie și prevăd înlocuirea a 2.590 de corpuri de iluminat existente (inclusiv consolele), cu aparate de iluminat cu LED, de diferite puteri.

Proiectul mai prevede implementarea unor sisteme de telemanagement și montajul a 13 module de tip Gateway. Finanțarea este asigurată de către Innovation Norway și are o valoare de peste 5.5 milioane lei (fără TVA). Lucrările sunt efectuate de SC GLOBALSERV ELIN SRL. Termenul de execuție este de 4 luni de la data predării amplasamentului.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentUPDATE. Minorul a fost găsit!
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Legătura dintre Covid și hepatita misterioasă. Avertismentul medicilor