Astronomii britanici au descoperit o gaură neagră imensă, cu o masă de aproximativ 33 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Este una dintre cele mai mari descoperite până acum.

Oamenii de știință de la Universitatea Durham au publicat descoperirile în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society și le-au descris ca fiind “extrem de interesante”.

Principalul autor al studiului, James Nightingale, de la Departamentul de Fizică al Universității Durham, a declarat: “Această gaură neagră, care are o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari descoperite vreodată”. Acesta a mai explicat că gaura neagră “se află la limita superioară a mărimii pe care credem că găurile negre o pot atinge, în mod teoretic, așa că este o descoperire extrem de interesantă”.

Găurile negre cu dimensiuni foarte mari sunt cele mai masive obiecte din univers, având o masă cuprinsă între 10 miliarde și 40 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Astronomii cred că acestea pot fi găsite în centrul tuturor galaxiilor mari, cum ar fi Calea Lactee. Găurile negre masive sunt rare și originile lor sunt neclare, însă unii cercetători cred că acestea s-au format în urma fuziunii extreme a unor galaxii masive cu miliarde de ani în urmă, când universul era încă tânăr.

Astronomii menționează că au folosit un fenomen cunoscut sub numele de “lentilă gravitațională”, prin care s-au folosit de o galaxie din apropiere pe care au transformat-o într-o lupă gigantică. Acest lucru a dezvăluit prezența găurii negre de dimensiuni foarte mari, iar astronomii au menționat că aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul lentilelor gravitaționale.

Oamenii de știință au folosit, de asemenea, simulări pe supercomputere de la Universitatea Durham și imagini capturate de telescopul spațial Hubble pentru a confirma dimensiunea găurii negre supermasive. Nightingale a declarat că: “Majoritatea celor mai mari găuri negre pe care le cunoaștem se află într-o stare activă, în care materia atrasă în apropierea găurii negre se încălzește și eliberează energie sub formă de lumină, raze X și alte radiații”. Acesta a adăugat, de asemenea, că “cu toate acestea, lentilele gravitaționale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceea ce nu este posibil în prezent în galaxiile îndepărtate”.

Sursă alternativă: Sky News

Sursa foto: Karayuschij | Dreamstime.com

Sursa foto: Royal Astronomical Society

Articolul precedentTâlhar la drumul mare: a furat hainele unui minor, apoi a intrat în casa acestuia!
Articolul următorContinuă lucrările de anvergură la varianta de ocolire a Bârladului