Astăzi, polițiștii de la Serviciul Poliției Rutiere au desfășurat o amplă campanie de conștientiezare a participanților la trafic în privința purtării centurii de siguranță.

Aceștia au organizat filtre la ieșirea din orașul Vaslui către Iași, iar conducătorii auto opriți au fost informați cu privire la importanța folosirii centurii de siguranță și a altor dispozitive de fixare omologate.

Activitățile sunt coordonate de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și se defășoară, în perioada 11-17 martie 2019, pe drumurile din întreaga țară, dar și în statele membre ale Uniunii Europene.

Polițiștii urmăresc în cadrul acestor activități, conștientizarea participanților la trafic, atât a conducătorilor auto, cât și a pasagerilor, cu privire la importanța folosirii centurii de siguranță ori a dispozitivelor speciale de retenție.

Potrivit legislației rutiere, conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice.

Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță, trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane și a taxiurilor, dacă aceștia ocupă orice alt loc decât cel din față.

Copiii cu vârsta de peste 3 ani și având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, numai dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Conducătorul autovehiculului este sancționat cu 4-5 puncte-amendă și 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii, omologate, nerespectării dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Centurile de siguranță constituie cele mai eficiente mijloace de protecție împotriva vătămării în caz de accident rutier, fiind componenta de bază a sistemului de siguranță pasivă al oricărui autovehicul.

Articolul precedentVIDEO. Atenție la centura de siguranță! Operațiunea SEATBELT desfășurată și la Bârlad
Articolul următorVIDEO: Autoturism furat din Cehia, depistat la Albița