Pe 10 ianuarie, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui va organiza o serie de evenimente dedicate împlinirii a 544 de ani de la bătălia de la Podul Înalt.

Managerul instituției, Ramona Mocanu, promite o serie de manifestări de amploare.

Startul va fi dat la ansamblul monumental de la Podul Înalt-Băcăoani, unde va avea loc un ceremonial religios și militar, cu participarea militarilor de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și a oficialităților. Se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor moldoveni căzuți în această luptă. Vor fi susținute alocuțiuni care vor evoca personalitatea lui Ștefan Vodă, apoi se va continua cu o paradă militară, după care se vor depune coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental ”Podul Înalt”.
Va urma vernisajul Expoziției ”Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu alte muzee din țară.

”Acest eveniment expozițional este cel mai important dedicat domniei lui Ştefan cel Mare de după anul 2004. El dorește să readucă în atenţia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Deşi astăzi mai sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, expoziţia încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă și de cult, piese de artă creștină, monede, vase și cahle pentru sobă”, a precizat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

În aceeași zi va avea loc redeschiderea Expoziției permanente a instituției muzeale, ca urmare a finalizării procesului de modernizare a spațiilor de expunere și a dotărilor lor cu mijloacele muzeotehnice necesare.

Articolul precedentCanotoarea Adriana Ailincăi, cetățean de onoare al comunei Văleni
Articolul următorRecomandările jandarmilor de Bobotează și Sf.Ioan