Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză în data de 2 octombrie a.c., un caz de pestă porcină africană la un porc domestic, care a fost sacrificat în gospodăria proprie a unei persoane din localitatea Portari, comuna Zăpodeni. Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de pestă porcină africană la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Dupa confirmarea diagnosticului, astăzi, 05.10.2020, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de confirmare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici și decizia de instaurare a zonelor de protecție și restricție.

Se face apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentZiua Internațională a Educației. Mesajul Monicăi Anisie. Ministrul Educației, la „Legile puterii” – ora 21:00
Articolul următorPeste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii vasluieni