N-a trecut decât o săptămână de la știrea cu liceul „Mihai Eminescu” care a primit o factură la gazele naturale în valoare de peste 50.000 de euro, iar primarul Dumitru Boroș îndemna atunci la chibzuință pe directorii unităților de învățământ, în ceea ce privește costurile ridicate la facturile pentru utilități.

Reporterii Realitatea au scris în zilele imediat premergătoare despre sporurile de sute de mii de lei pe lună, care merg la angajații din administrația locală, unele de-a dreptul halucinante și pentru motive hilare sau boli închipuite (detalii AICI). Reacțiile din partea conducerii administrației cu privire la modul cum se acordă aceste sporuri, încă se lasă așteptate.

 

Se pare că unitatea de măsură pentru chibzuința la care îndemna Dumitru Boroș, nu se aplică în mod echitabil când vine vorba de achizițiile pentru serviciile aflate în subordine. Ca punct de referință, am ales pentru cititori toate achizițiile importante (n.r. – în mod selectiv, cum sume peste 1000 de lei) efectuate de administrația locală începând cu data de 1 noiembrie 2021.

RĂSADURI, BUTAȘI ȘI ÎNGRĂȘĂMÂNT DE PESTE 46.000 DE LEI

Astfel, pe 20 și 21 ianuarie a.c., Primăria Bârlad a achiziționat substrat profesional pentru producerea răsadurilor și îngrășământ, plus butași și răsaduri în valoare de 10.474 ron și respectiv 15.122 ron. Și în luna Noiembrie 2021, pe data de 3, s-au cumpărat puieți de arbori în valoare de 21.700 ron.

APROAPE 300.000 DE LEI PE LICENȚE, LAPTOP-URI, SCAUNE DE BIROU ȘI APARATE FOTO

75 de licențe Microsoft Windows 10 au costat municipalitatea în luna noiembrie 2021 nu mai puțin de 88.500 de lei, iar alte 75 de licențe, de această dată Microsoft Office Home and business, cumpărate pe data de 2 Decembrie, au golit buzunarele bugetului de încă 97.499 lei. Tot licențe, dar Adobe Acrobat Pro, în număr de 8 bucăți, au aterizat în cadrul primăriei pentru suma de 15.600 de lei, iar pentru 3.880 lei instituția a mai cumpărat și o licență Microsoft Windows Server.

Tot în Decembrie anul trecut, aceeași primărie a municipiului Bârlad a aruncat cu 41.250 ron pentru un server (HPE ProLiant DL380G10 – CTO), cu 2.180 ron pentru un aparat foto (D-SLR Nikon D3500 + Obiectiv AF-P Nikkor 18-55mm VR + GEANTA + CARD), cu 4.191 ron pentru un alt aparat foto și două laptop-uri (DSLR CANON EOS 4000D), cu 28.568 ron pentru patru containere pentru colectarea articolelor textile și cu 14.271 ron pentru 27 de scaune de birou.

LICITAȚII „LA MINUT” ÎN SISTEMUL ELECTRONIC PUBLIC DE ACHIZIȚII, CU FIRME SUSPECTIBILE DE „CASĂ”

Despre procedura „la minut” în modul de atribuire a licitațiilor în sistemul electronic public de achiziții nu mai este un secret, presa națională cât și cea locală alocând un spațiu destul de larg acestui subiect și a modului de funcționare a acestui mecanism. Pe scurt, o entitate publică plasează pe platforma de achiziții publice o licitație privind contractarea unei firme pentru o lucrare sau cumpărarea unui bun, iar în următorul minut apare și ofertantul, care, în mod surprinzător, se încadrează „mănușă” cerințelor, ba chiar în anumite cazuri, vine cu oferta care se pliază „perfect” cerințelor din caietul de sarcini. În realitate, ofertantul este „anunțat” în prealabil să pregătească exact oferta conform cererii dinainte ca aceasta să fie făcută publică.

Astfel de suspiciuni apar și în cazul unor licitații online desfășurate de instituții din județul Vaslui, chiar și Bârlad. Vom reveni cu amănunte după ce instituțiile respective vor răspunde unor solicitări inaintate menite să facă lumină despre modul în care anumite firme „au fost pe fază” și au închis licitația la numai un minut de la publicare.

 

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Semne de întrebare în valul 5 al pandemiei
Articolul următorAna Maria Păcuraru așteaptă primul copil