La vârsta când jucăriile sunt în prim plan, o fetiță de 10 ani din Vaslui are preocupări cu totul neobișnuite pentru lumea actuală.

Rar întâlnești un copil scriitor, precum Delia Calancia. La vârsta ei, deține deja un volum scris, apărut la editura Humanitas. Cartea se intitulează ”O zi din viața Deliei”, iar ilustrațiile apărute îi aparțin.

”Mai întâi au apărut desenele, o parte dintre ele erau făcute în trecut, apoi am început să scriu, și pe parcurs am mai făcut și restul de desene. Cartea mea este  într-un fel un ghid de fericire, pentru că asta înseamnă să fii fericit: să citești, să desenezi, să călătorești, să vezi muzee…și da…cartea mea este un ghid de fericire, de bucurie”, a spus într-un interviu radio vasluianca.

Delia Calancia recunoaște că îi place să citească, având o serie de autori preferați: ”Autorii mei preferați sunt Florin Bican, Ioana Nicolaie, Adina Popescu, T. O. Bobe. Jean Claude Carriere a scris Cercul Mincinoșilor. Este o carte pe care aproape am terminat-o. Mai am câteva povești. Este foarte frumoasă. Este o carte care, în principal, vorbește despre filozofie. Eu citesc oriunde. E la fel și cu desenul. Citesc și desenez și la școală și acasă. Peste tot citesc, peste tot desenez. Cititului îi aloc cam 5-6 ore pe zi. După ce vin de la școală îmi fac temele, citesc, ma culc, iar citesc. Citesc foarte mult și îmi place”.

De curând, cea mai tânără scriitoare din Vaslui s-a numărat printre scriitorii invitați la prestigiosul Festival de Literatură și Traduceri de la Iași.

”Mă simt foarte mândră de mine, pentru că am reușit să ajung la acest nivel. Să fiu invitată la FILIT și părerea mea? Părerea mea este că a fost minunat. Cum  spunea cineva, dacă FILIT ar fi Rai-ul, ar fi un Rai de clasa I sau de nota 10”.

Delia Calancia are deja în lucru o altă carte, însă ”e secret”, pentru ca surpriza să fie una și mai mare pentru cititori.

Articolul precedentA început construcția balonului presostatic în valoare de 351.000 de lei
Articolul următor„PE URMELE LUI ENESCU LA BÂRLAD”