Prefectul Eduard-Andrei POPICA, în calitate de președinte, a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui, pentru a adopta hotărârea privind solicitarea unor sume din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului pe anul 2019 pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile din perioada 24 mai-24 iunie 2019.

După  evaluarea din teren, este nevoie de aproximativ 59 milioane de lei pentru refacerea a ceea ce au distrus apele în ultima perioadă, în mod special în infrastructura rutieră,  în acest sens redactându-se un document care va fi transmis la Guvern, pentru a fi analizată oportunitatea alocării banilor necesari din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Executivului.

”În perioada menționată, cantitatea maximă de precipitații înregistratată a fost de 330,5 l/mp, la postul pluviometric Vaslui. La alte 53 posturi pluviometrice s-au înregistrat cantități de precipitații cuprinse între 252,9 l/mp si 76,1 l/mp. La celelalte posturi pluviometrice din administrarea S.G.A. Vaslui cantitățile de precipitații înregistrate, au fost sub 75.0 l/mp. Ca urmare a averselor de precipitații înregistrate și a concentrării rapide a scurgerilor de pe versanți, în intervalul de referință, au fost atinse și depășite mărimile de apărare pe unele cursuri de apă. Aceste fenomene au afectat infrastrustura de transport, fiind necesare lucrări de refacere a acesteia”, a declarat prefectul Eduard-Andrei POPICA.

Pagube însemnate au fost consemnate pe drumurile județene, unde e nevoie de refacerea a peste 87 km.

De asemenea, 4 poduri, 2 podețe și o ravenă au nevoie urgentă de reabilitări, valoarea totală a pagubelor, numai la nivel de Consiliul Județean, fiind de peste 11,6 milioane de lei.

În total, 57 de comune, municipiile Vaslui și Huși, orașele Murgeni și Negrești, precum și Consiliul Județean au înregistrat pagube însemnate la infrastructura rutieră din cauza fenomenelor meteo şi hidro periculoase.

Dimitrie Cantemir (2,7 milioane lei), Rebricea (2,4 milioane lei), Ivănești (1,76 milioane lei), Puiești (1,7 milioane lei), Fruntișeni (1,68 milioane lei), Zăpodeni (1,4 milioane lei), Pogana (1,14 milioane lei) și Fălciu (1,06 milioane lei) sunt comunele care au solicitat cele mai mari fonduri necesare pentru refacerea unor drumuri comunale şi sătești, dar şi a unor poduri şi podeţe.

Articolul precedentNina Toma își lansează volumul de debut în fața vasluienilor
Articolul următorInvestiții de amploare în municipiul Huși