Maestrul Gheorghe Ilașcu a avut parte de o surpriză din partea autorităților locale, la aniversare celor 80 de ani de viață.
În prezența prietenilor și a unor personalități cultural, scriitorul George Stoian a ținut să lanseze o carte despre viața și realizările coregrafului.
Sub titlul ”80 de ani în hora vieții”, autorul a reușit să zugrăvească în cuvinte întreaga carieră a maestrului Ilașcu.
“Mulțumesc Primăriei Vaslui și Centrului de Creației Populare, pentru că m-au ajutat încă de acum patru ani. Directorul Centrului, Lucian Onciu, un om extraordinar, m-a ajutat să realizăm spectacolul aniversar din vară, un spectacol de mare ținută artistică, la care au participat foarte mulți dansatori din țară”, a spus Gheorghe Ilașcu, care a ținut să mulțumească, în mod special, cei care i-au ghidat pații spre lumea dansului popular.
“Vreau să mulțumesc maiștrilor mei care m-au crescut în domeniul dansului în general, cu specialitatea dans popular, maestrul Teodor Vasilescu, maestrul Tudorel Stănescu, primul meu coregraf, de la el am învățat multe, am învățat cum să discut, cum să culeg dansuri și multe altele, Gheorghe Baciu, Mitriță Dumitrescu, am avut ocazia să o cunosc pe Floria Capsali, întemeietoarea baletului românesc. Mulțumesc domnului Stoian, care mi-e prieten din 67′, apoi, din motive familiale, a părăsit orașul. Toate spectacolele care au avut loc în județul nostru au fost după scenariile și regia domnului Stoian, creierul dânsului scris pe hârtie, eu aveam datoria de a le pune pe scenă. Vă dau câteva exemple: deschidera Sălii Sportului, unde nu am avut decât vreo 400 dansatori și toate spectacolele de pe stadion. Vă mulțumesc dumneavoastră, care mi-ați urmărit lucrările în decursul anilor, mulțumesc dansatorilor mei care sunt în Grupul Folcloric “Joc”, niște <<tineri>> de la 70 la 85 ani”, a completat coregraful vasluian.
Gigi Ilașcu a avut alături de el întreaga familie, care s-a adunat din Italia, București, de la Bârlad, pentru a-l sărbători pe bunicul și tatăl lor drag.