Ginul nu este chiar pentru oricine! Dovadă stau mărturiile celor care l-au încercat și l-au descris drept mult prea aspru sau cu un gust îndoielnic. Noi ne declarăm fani înfocați ai băuturii aromate cu fructe de ienupăr și vrem să împărtășim această pasiune cu tine. De aceea îți punem la dispoziție o listă cu 5 reguli de care să iei seamă data viitoare când ești la o petrecere și simți nevoia să te aventurezi în explorarea multiplelor tipuri de gin și metodelor variate de a-l servi. Dacă ți-am făcut poftă de experimente, te vei bucura să afli că poți găsi gin ieftin online, precum și alte băuturi la prețuri avantajoase.
Cunoaște-ți ginul
Înainte să consumi orice băutură, este recomandabil să știi ce conține. Ginul clasic este distilat dintr-o varietate de plante care se pretează cu succes la combinațiile cu diferite cocktailuri și ingrediente. Un gin clasic este în general distilat din ienupăr, coriandru, rădăcina de Angelica și citrice, dar amestecurile mai noi și la modă pot conține lemongrass, lavandă sau chiar brad Douglas. Experimentează și găsește-l pe cel potrivit pentru tine.
Încearcă cocktailurile
Cea mai rapidă cale spre cunoașterea ginurilor este prin intermediul cocktailurilor și care poate fi mai potrivit decât clasicul Martini? Desigur, există peste 600 de tipuri de gin, dar ne îndoim că vei avea timp sau rezistență să le deguști pe toate, deci ar fi o idee bună să începi cu cocktailurile de bază. Sfatul experților este să încerci ginul în combinații cât mai simple care să scoată în evidență tăria ginului și felul în care acesta pune în valoare restul ingredientelor.
O altă variantă clasică este combinarea cu un tonic, care trebuie mereu să fie răcit, altfel combinația va lăsa de dorit fiind mai dulce și mai puțin acidulată. Fă combinațiile potrivite: dacă ai găsit un tonic cu aromă de rozmarin, combină-l cu un gin care să se combine armonios cu acest ingredient. Vrei să mergi pe varianta sigură? London dry Gin se combină foarte bine cu o grămadă de tonice. Poți chiar încerca combinația dintre gina și cola. Dacă te simți îndrăzneț, mergi pe contraste, băuturi care în mod normal nu s-ar combina. S-ar putea să te surprinzi.
Bea gin simplu
Poate sună neatrăgător la prima vedere, dar experții ne asigură că există destule arome care sunt plăcute de sine stătătoare, precum cele de cardamon, scorțișoară, citrice sau cu note florale. Dacă discutăm și despre ginurile învechite în butoaie de vin (de exemplu sauvignon blanc sau cabernet sauvignon) posibilitățile sunt practic nesfârșite.
Reglează temperatura
Experții susțin că temperatura unei băuturi influențează destul de mult caracterul acesteia, fapt pe care te și încurajăm să-l testezi. Când ginul este răcit, acesta își schimbă textura, devenind mai vâscos. Pe măsură ce îl încălzești, aromele se relevă din ce în ce mai mult sau chiar se modifică.
Treci la nivelul următor
Pentru cei care au citit până aici și au dat din cap aprobator, cunoscând deja toate aceste detalii despre băutura lor preferată, există totuși și un nivel superior. Cei familiarizați cu ginul probabil că știu că există și sortimente de gin vintage. Vizitează orașe precum Tokyo, Berlin sau Londra și descoperă baruri care dețin soiuri de gin care datează de câteva decade. Vei fi surprins să descoperi ce aromă avea ginul în anii 30, 40 și așa mai departe. Experții te sfătuiesc să lași ginul să respire, să-l torni și să-l guști abia după 10 minute. Gustă după alte 10 minute și apoi după o oră pentru a observa evoluția aromelor.
Credem că data viitoare când participi la un cocktail party nu vei fugi de această băutură încântătoare. Sau, cel puțin, vei avea câte ceva de povestit despre ea!