Pe măsură ce îmbătrânesc, anvelopele îşi pierd din proprietăţi. Acest lucru se produce atât în urma uzurii provocate de distanţele parcurse, cât şi din cauza mediului în care sunt expuse şi depozitate. Pe lângă informaţiile pe care producătorii le înscriu pe flancul cauciucului, trebuie să ţii cont şi de procesul de îmbătrânire forţată pe care îl poate provoca un stil de condus agresiv sau o depozitare necorespunzătoare.

Cum identifici data de fabricaţie pe anvelopă

Întreg flancul unui cauciuc este plin de înscrisuri care nu au doar caracter promoţional. Pe lângă indicaţiile despre marca anvelopei, dimensiuni şi model, sunt o mulţime de date obligatorii, reglementate de autorităţile ce supraveghează producţia şi comercializarea acestor produse. Cunoaşterea lor te ajută să alegi anvelopele potrivite, ţinând cont nu doar de producător şi dimensiuni, ci şi de vechime, indici de viteză, sarcină, zgomot şi consum. Pentru determinarea vârstei anvelopei, trebuie să identifici indicele DOT. Acesta este urmat de mai multe căsuţe cu litere şi cifre, dintre care ultima are înscris un număr de ordinul miilor. Primele două cifre din această căsuţă arată numărul săptămânii, iar ultimele două indică anul fabricaţiei. Spre exemplu, dacă pe un set de anvelope de vară 205 55 r16 la rubrica DOT este înscris numărul 1720, trebuie să ştii că au fost fabricate în săptămâna a 17-a a anului 2020.

Factori ce influenţează îmbătrânirea

Ca la orice consumabil auto, vârsta efectivă a anvelopelor depinde de modul de exploatare. Dacă ai un stil de condus agresiv, cu demaraje şi frânări violente, gradul de uzură va creşte semnificativ. O maşină care stă mai mult timp în parcare decât în trafic ar putea avea acelaşi tip de probleme. Dacă locul de parcare este la soare sau într-un spaţiu cu umiditate ridicată, proprietăţile anvelopelor se vor pierde, chiar dacă banda de rulare rămâne aproape intactă. În acest caz, gradul de îmbătrânire nu este dictat de adâncimea benzii de rulare, ci de aspectul flancului anvelopei. În momentul în care apar crăpături pe partea laterală a cauciucului, provocate cel mai des de razele soarelui, trebuie să te gândeşti la înlocuire. De altfel, atunci când maşina staţionează zile la rând, presiunea anvelopelor scade, acestea se pot deforma, iar îmbătrânirea este accentuată. O altă variabilă de care trebuie să ţii cont este depozitarea anvelopelor. Dacă ai un set de roţi pentru fiecare sezon, trebuie să ai grijă ca în lunile când nu sunt echipate pe maşină anvelopele să fie depozitate în locuri lipsite de umiditate, căldură sau îngheţ.

Cum le poate îmbătrâni vremea

Specificul climatic în care locuieşti sau vei parcurge cei mai mulţi kilometri este un alt factor care influenţează îmbătrânirea anvelopelor. Majoritatea cauciucurilor sunt produse pentru zone cu climă temperată. Pentru locurile în care există variaţii mari de temperatură trebuie să achiziţionezi produse speciale, care au aderenţă în astfel de condiţii. Anvelopele de vară echipate pe o maşină care circulă la temperaturi scăzute se uzează mult mai rapid, la fel ca pneurile de iarnă rulate pe un asfalt încins.

Anvelope cu vârstă imposibil de determinat

Unul dintre argumentele pentru care cauciucurile reşapate nu sunt recomandate este tocmai imposibilitatea de a determina vârsta reală a acestora. Reşaparea presupune îndepărtarea unei benzi de rulare uzate şi aplicarea alteia noi pe aceeași anvelopă, printr-un proces chimic la cald şi la rece. Dezvoltarea industriei producătorilor de anvelope pe trei categorii – premium, medii şi low-cost – a dus la o scădere a utilizării anvelopelor reşapate pentru turisme. În prezent, anvelopele cu prețuri mai reduse, dar noi (neutilizate anterior), sunt preferate celor reşapate.

Vârsta anvelopelor se regăseşte în informaţiile de pe partea laterală. Însă trebuie să ţii cont şi de stilul de condus, de condiţiile de infrastructură şi de climă în care parcurgi cei mai mulţi kilometri. Dacă ai două seturi de anvelope, unul pentru fiecare sezon, trebuie să ai grijă unde depozitezi roţile în lunile când nu sunt echipate pe maşină, pentru a nu le grăbi îmbătrânirea. 

Articolul precedentCum să te bucuri de un gin bun: 5 reguli de respectat la un cocktail party (P)
Articolul următor5 sfaturi pentru prima vacanță cu bebelușul tău (P)