Deși fermierii vasluieni pot beneficia din acest sezon de un nou tip de subvenţie, doar trei cultivatori de usturoi din județ au solicitat această subvenție.

Este vorba de un sprijin financiar pe care statul îl acordă cultivatorilor de usturoi.

Ministerul Agriculturii încearcă să stimuleze în acest fel producţia de usturoi autohton. România importă usturoi de o calitate îndoielnică din China şi din alte state.

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului(DAJ) Vaslui au declarat că există un proiect de act normativ pentru majorarea subvenţiei pentru fermierii care cultivă usturoi.

Astfel, sprijinul financiar va fi mult mai mare şi îi va ajuta pe fermieri să mărească producţia de usturoi.

În judeţul Vaslui au fost depuse doar trei solicitări  ale unor fermieri din localitățile Pogonești  – 2,85 ha, Todirești –  2,15 ha și Tătărăni – 0,3 ha.

Ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi este stabilit de actul normativ la valoarea de 4.650 de lei pe hectar, echivalentul a 1.000 de euro pe hectar.

Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă/an.

Programul pentru sprijinirea cultivatorilor de usturoi fiind programat să se deruleze pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 – 2021.

Suprafața minimă de usturoi pe care trebuie să o aveți este de 3.000 de metri pătrați, conform actului normativ, iar cantitatea minimiă vândută cu acte trebuie să fie de 5.000 kg/ha.

Cererile se depun după adoptarea actului normativ până cel târziu pe 15 mai.

Articolul precedentMinistrul Muncii vine la Vaslui
Articolul următorFostul premier Adrian Năstase, invitat de onoare la Muzeu