Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice a Preasfințitului Grigorie Leu, Episcopia Hușilor în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a organizat un simpozion.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire oficiată de către Preasfințitul Părinte Ignatie, la Catedrala Episcopală din Huși, și a continuat cu susținerea lucrărilor în Sala Mare a Primăriei.

Tema întâlnirii a fost ”Episcopul Grigorie Leu – slujire și mărturisire. Biserica în comunism”.

”În această zi de comemorare, de pioasă amintire a celui ce a fost vrednicul episcop martir, Grigorie Leu, noi nu am făcut altceva decât să-l readucem în memoria colectivă, faptul că în perioada comunistă ierarhii, credincioșii, preoții au manifestat rezistență, în primul rând, prin rugăciune și, după aceea, prin cuvânt și misiune. Noi lucrul acesta ni l-am propus prin acest simpozion. Sunt atâțea oameni minunați, atâtea suflete care au murit pentru Hristos, care ar trebui aduși în față, ar trebui puși în sufletele celor care suntem astăzi și ne bucurăm de jertfa lor, de mărturisirea lor extraordinară. Episcopul Grigorie Leu l-am numit miracolul conștiinței Episcopiei Hușilor, în primul rând pentru această putere, capacitate interioară, lăuntrică, pentru a-l mărturisi pe Hristos în vremuri ostile, în vremuri destul de delicate. Să fie acest simpozion ca o mulțumire, ca o ofrandă pentru tinerii care au murit în Revoluția din 1989, care au crezut mai mult în libertate și în frumusețea trăirii credinței noastre”, a spus PS Ignatie, episcopul Hușilor.

Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat volumul: „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949).

Articolul precedentDouă parcuri de joacă modernizate, inaugurate astăzi de Primăria Bârlad
Articolul următorA început Winter Cup la Vaslui