Sâmbătă, 1 iunie 2019, curtea Catedralei Episcopale din Huși a devenit „Tărâm de poveste” pentru copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși”, coordonată de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Anul acesta, ediția a II-a programului „Bun venit, copilărie!”, intitulat „Tărâm de poveste”, a adunat aproximativ 1000 de copii, cu vârsta între 7 și 14 ani, proveniți din familii defavorizate, din parohiile din mediul rural, din Episcopia Hușilor.

Aceștia, alături de mulți alți copii și tineri din Huși, au umplut de culoare și de voioșie curtea și parcul Catedralei Episcopale.

Programul evenimentului a debutat la ora 10.00, printr-o scurtă slujbă de mulțumire, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în fața statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Adresându-se copiilor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre motivul pentru care ediția de anul acesta s-a intitulat „Tărâm de poveste”: „Fiecare dintre voi sunteți o poveste frumoasă, luminoasă, o poveste de care se vor îngriji toată viața părinții voștri! Așa să le spuneți părinților voștri: „Eu sunt povestea ta! Poveste frumoasă și de vis!” Așa aș vrea să fie ziua fiecărui copilaș, ca cea de azi! Din nefericire, nu toţi copiii se bucură de tot ceea ce vă bucuraţi voi astăzi. Sunt copii care poate nu aud niciodată o poveste, sunt singuri, sau nu au ce să mănânce, poate nu au cu ce să se îmbrace, sau nu sunt iubiţi de părinţi… Ce ar trebui să facem pentru aceşti copii? Să-i ajutăm! Dacă avem jucării sau hăinuţe în plus, să le dăruim! Să simtă şi ei că sunt o poveste pentru noi, cei care le dăruim, aşa cum voi sunteţi astăzi o poveste pentru noi.”

Înainte de începerea propriu-zisă a activităților, Părintele Episcop Ignatie a reamintit de importanța accesului la educație pentru viitorul copiilor, mai ales a celor din mediile vulnerabile, una din modalitățile foarte eficiente de intervenție fiind crearea a cât mai multe Centre de zi pentru copii: „Pentru că sunt prezente și autoritățile județene și locale, sperăm să deschidem calea unui parteneriat pentru a deschide mai multe centre de zi, pe care le consider cele mai benefice pentru educația copiilor din zonele cele mai sărace”.

De asemenea, Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe copiii prezenți să fie recunoscători și să mulțumească organizatorilor și sponsorilor, glasurile celor aproape 1000 de copii unindu-se într-un „Mulțumesc!” rostit din toată inima și cu toată puterea.

Părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, organizatorul evenimentului, a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, transmițând, la rândul său, felicitări copiilor prezenți, cu ocazia zilei dedicată lor.

A urmat apoi o scurtă prezentare, de către copii, a activităților derulate în cele trei Centre de zi pentru copii, deschise, până în prezent, de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși”, la Fălciu, Boțești și Bârlad. Totodată copiii beneficiari ai acestor centre au susținut și un scurt program artistic și au avut o expoziție a lucrărilor realizate de ei.

Programul zilei a continuat cu ateliere tematice, scurte piese de teatru, parada costumelor de epocă, o caleașcă și o mașină de epocă, topogane, carusel, șah și desene pe asfalt, toate coordonate de animatorii Joy Camps România.

Din program a făcut parte și o demonstrație de dresaj canin, precum și prezentarea proiectului de robotică al echipei CuzaRo.Bots.

Toți copiii participanți au primit tricouri pe care, în motive tradiționale, se putea citi: „Veșnicia s-a născut la sat”, amintind astfel că evenimentul acesta face parte din ansamblul manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc”.

Masa de prânz a fost luată de toți copiii, la umbră, în parcul Catedralei. Aceasta a fost pregătită tradițional, la ceaun, și prezentată într-un mod aparte de maestrul bucătar.

Atmosfera de sărbătoare a continuat după masă, fiind coordonată de echipa de animatori Joy Camps, cu  face-painting, muzică, și multe jocuri.

Tot acum, spre bucuria copiilor, a sosit și un carusel de înghețată.

La finalul programului, fiecare copil a primit, din partea organizatorilor și a sponsorilor, daruri constând în dulciuri.

FOTO

Articolul precedentFOTO: Parcul Copou, animat de copii, participanți la Târgul de Jucării
Articolul următorMemorial Elisabeta Polihroniade la șah!