În cursul anului 2018, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Vaslui au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 418 de persoane, dintre care 285 din state terţe şi 133 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi 28 străini în situaţii ilegale şi emise 6 decizii de returnare. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 9600 de lei.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Vaslui, în cursul anului 2017, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 418 de persoane, dintre care 285 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia, China şi 133 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria şi Spania.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate cinci invitaţii depuse pentru străini din Irak, Sudan, Indonezia, etc..

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate două cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în calitate de lucrători permanenţi, ambele cereri fiind soluţionate pozitiv.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 135 permise de şedere, dintre care 129 pentru şedere temporară şi şase pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 24 de certificate de înregistrare pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 75 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 28 străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise şase decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, trei cetăţeni străini au solicitat azil, trei au fost returnaţi direct la frontieră, iar 16 au fost puşi în legalitate. În trei dintre cazuri a fost aplicată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pe o perioadă de doi ani.

Poliţiştii de imigrări au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 9600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Articolul precedentVaslui: Aproape 1.200 de infecţii respiratorii, înregistrate într-o săptămână
Articolul următorAproape 39.000 de vasluieni au fost vaccinaţi împotriva gripei