In contextual epidemiologic actual privind evolutia pestei porcine africane, respectiv confirmarea focarelor de boala atat la granitele Romaniei cat si  pe teritoriul national, incepand cu data de 23.07.2019 au fost semnalate primele suspiciuni de boala si in judetul Vaslui.

Astfel in data de 23.07.2019 DSVSA Vaslui a fost notificata ca a fost depistat un porc mistret mort in fondul de vanatoare Carja.

Au fost recoltate probe de la mistretul gasit mort si afluite  catre Laboratorul Sanitar Veterinar Iasi si Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, unde a fost confirmat diagnosticul de pesta porcina Africana.

In regim de urgenta a fost intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judetului Vaslui unde a fost aprobat Planul de masuri privind combaterea pestei porcine africane de la nivelul judetului Vaslui.

A fost data decizia de instituire a doua filtre rutiere de dezinfectie si control al mijloacelor de transport, un filtru instalat in zona localitatii Carja si un filtru in zona localitatii Ranzesti. Filtrele au fost constituite din personal al DSVSA Vaslui, reprezentanti ai IPJ Vaslui si personal din cadrul Primariei Murgeni.

In perioada imediat urmatoare declararii cazului de pesta porcina Africana la mistret, au mai fost diagnosticate si confirmate inca doua cazuri pozitive la mistreti si 8 focare de pesta porcina Africana la porcii domestici din gospodariile populatiei.

A fost confirmata boala in 6 curti din localitatea Carja , o curte din localitatea Murgeni si o curte din localitatea Ranzesti, comuna Falciu. Concomitent aparitiei bolii in localitatea Murgeni, Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judetului Vaslui a decis infiintarea a 4 filtre rutiere de dezinfectie si control al mijloacelor de transport. Trei filtre la iesirile din orasul Murgeni si un filtru in zona localitatii Bogdanesti, comuna Falciu.

Avand in vedere extinderea cazurilor de boala la nivelul localitatii Carja (6 focare la porcul domestic si 3 cazuri la mistret) pentru a preveni extinderea bolii, in data de 12.08.2019, in cadrul  Centrului  Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judetului Vaslui a fost luata decizia de ucidere a intregului efectiv de porcine din exploatatiile nonprofesionale de la nivelul localitatii Carja.  In data de 13.08.2019, in baza Deciziei emise de CLCB Vaslui, echipe formate din reprezentanti ai DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui si Primaria Murgeni au efectuat uciderea unui numar de 55 porci din 12 curti din localitatea Carja.

Cetatenii au inteles necesitatea impunerii masurii de ucidere preventive a porcinelor si au colaborat cu reprezentantii institutiilor prezente in teritoriu.  Multumim pe aceasta cale cetatenilor pentru intelegere si colaborare si le solicitam sprijinul in continuare.

Curtile unde au fost ucise animalele au fost dezinfectate iar cadavrele animalelor ucise au fost dezinfectate si ingropate intru-n loc special stabilit de catre Primaria Murgeni. DSVSA Vaslui a intreprins toate masurile prevazute de legislatia sanitara veterinara cu privire la gestionarea focarelor de boala, precum si masuri de prevenire a extinderii bolii.

Pentru prevenirea aparitiei de noi focare de boala se mentin in continuare unele masuri ce trebuie respectate de catre crescatorii de porcine:

-se mentin restrictiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv in tara noastra) a produselor alimentare de origine animala provenite din tari terte.

– este interzisa functionarea targurilor de animale, a glomerariilor de animale sau a organizarii de expozitii de animale, pentru toate speciile;

-in perioada urmatoare vor continua controalele comune DSVSA Vaslui – IPJ Vaslui , atat in targurile de animale cat si in zonele limitrofe targurilor precum si in trafic, pentru a se verifica daca sunt respectate restrictiile sanitare veterinare privind circulatia porcinelor.

Reamintim obligatiile ce revin detinatorilor de porcine respectiv:

  • sa cresca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena si sa evite accesul in zona de crestere a porcinelor cu hainele si incaltamintea cu care au fost in locuri posibil contaminate;
  • sa solicite medicului veterinar din localitate, inregistrarea exploatatiilor de suine, identificarea si inregistrarea animalelor existente permanent in exploatatie;
  • sa achizitioneze porcine numai din exploatatii inregistrate sanitar veterinar, insotite de documente corespunzatore;
  • sa respecte normele de bunastare si conditiile de igiena in mijloacele de transport, pentru suinele in miscare;
  • sa asigure furaje si apa cu respectarea parametrilor de calitate si sa nu administreze in hrana porcilor deseuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
  • sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
  • sa nu comercializeze carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor in exploatatia proprie ( consumul acestor produse se face numai in exploatatia respective, dupa examenul de specialitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);
  • sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale;

Reamintim pe aceasta cale nivelul sanctiunilor care se pot aplica de catre inspectorii DSVSA in cazul nerespectarii prevederilor legislatiei sanitare veterinare referitoare la miscarea animalelor:

– vânzarea / cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare – amenda 600 – 1200 lei;

– efectuarea transporturilor de animale cu mijloace de transport neautorizate / neinregistrate sanitar veterinar – amenda 1200 – 1800 lei;

– detinerea sau transportul de animalele neidentificate si neinregistrate, fara documente sanitare veterinare – amenda 720 – 1500 lei;

– introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale sau gospodării ale populaţiei – amenda 600 – 1600 lei;

– nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică – amenda 2400- 3600 lei.

Toate aceste masuri cu caracter obligatoriu, impreuna cu eforturile concentrate ale institutiilor abilitate in verificarea restrictiilor impuse, au drept scop comun prevenirea aparitiei unor noi focarelor de boala ..

In cazul oricaror suspiciuni ce au legatura cu restrictiile impuse precum si in cazul cadavrelor de suine atat domestice cat si salbatice se va informa DSVSA Vaslui la nr. de telefon cu program permanent 0235421121.

Articolul precedentCSM Vaslui participă la Memorialul ”Constantin Căpățână” de la Buzău
Articolul următorMuzeul vrea să reconstituie costumele emblematice ale unor personalități vasluiene