În toamna acestui an, vasluienii vor avea ocazia să admire costumele emblematice ale unor personalități locale.
Este vorba despre Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Emil Racoviță și Constantin Tănase.
Costumele de epocă vor fi prezentate în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice ”Acta Moldavie Meridionalis”, din 26 septembrie.
Inițiativa reconstituirii costumelor de epocă aparține Asociației ”Museum Vasluiensis”, de pe lângă Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, câștigătoarea unui proiect cu finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean, în valoare de 32.000 lei, intitulat ”Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României”.
”Proiectul este un omagiu adus acestor înaintași, fiecare în parte având o ontribuție la formarea și dezvoltarea spiritului românesc. Evocarea acestor personalități vasluiene ca entități de valoare distincte ale acelor clipe trecute ale istoriei naționale a României, este o moștenire pe care noi, cei de astăzi, avem obligația să o prezentăm generației tinere, pentru ca acești eroi să nu fie trecuți sub uitarea vremii. Eroii trebuie păstrați în sanctuarul neamului românesc. Adeseori îi separau educația, caracterul, ideologia, dar cu toate acestea au fost cei care au știut în momente dificile să treacă peste probleme. Fiecare personalitate în parte reprezintă o valoroasă entitate istorică și, readucerea lor în memoria colectivă reprezintă un pios omagiu de recunoștință pentru aceste individualități aparte care au făcut posibilă prezența noastră, a generației actuale, la întâlnirea cu istoria”, a spus Marian Antoniu, reprezentantul Asociației ”Museum Vasluiensis”.
Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui va continua să identifice fonduri care să permită şi alte acţiuni viitoare, în această direcţie, de realizare a unor noi replici de costume de epocă pentru alte figuri emblematice vasluiene ce au contribuit la momente marcante din istoria României.